Начало » Култура

Търновските вандали посегнаха на Стамболов

Публикувано от:  на февруари 4, 2014 Няма коментари

Вандали посегнаха на Стамболов в Търново

Вандали посегнаха на Стамболов в Търново

Вандалските прояви върху историята и културата във Велико Търново продължават. Неизвестни за момента хулигани за втора поредна нощ изпокъсаха платната от открита изложба, посветена на 160-годишнината от рождението на Стефан Стамболов, съобщи Преса.

Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов обясни, че са засегнати всички 9 големи пана, включващи ценни изображения, свързани с живота, делото и дори творчеството на именития управник.

„Пораженията през първата нощ бяха малки и успях да ги отстраня още в понеделник сутринта. Вчера сутринта обаче някой отново е показал мъжеството си, като е удрял с юмрук всички пана. За щастие, успяхме да възстановим изображенията”, коментира Иван Църов. Той призова търновци да се замислят дали с подобни акции помагат на града в битката му за европейска културна столица през 2019-а година.

Таблата се намират на броени метри от сградата на кметството. Те включват повече от 70 снимки, писма и любопитни документи, свидетелстващи за ранните години на Стамболов, когато той е в родното Търново и в Одеса, където учи. Засегната е също революционната му дейност, участието му в национално-освободителното движение, както и политическата му кариера. Цитати и мисли на Стамболов пък свидетелстват за уменията му като публицист и поет. Преди няколко месеца неизвестни вандали изпотрошиха и изложба, посветена на 1150-а годишнина от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Около Нова година обект на хулиганска проява стана и паметникът на Асеневци – той бе издраскан с политически послания и графити.

Източник: cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.