Начало » Интервю

Легендарният съратник на Живков, Григор Стоичков: Първанов ще отговаря за това, което върши. Бойко бе комунист, защо ни предаде?

Публикувано от:  на февруари 1, 2014Няма коментари

Легендарният съратник на Живков, Григор Стоичков: Първанов ще отговаря за това, което върши. Бойко бе комунист, защо ни предаде?

Легендарният съратник на Живков, Григор Стоичков: Първанов ще отговаря за това, което върши. Бойко бе комунист, защо ни предаде?

Григор Стоичков е сред малцината все още живи съратници на Тодор Живков. Роден на 2 февруари 1926 г. в софийското село Горна Малина.

Бил е министър на транспорта, строежите и архитектурата, както и министър на земеделието, зам.-председател на Министерския съвет, народен представител и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП.

От ноември 1991 до юли 1994 се води дело, в което Стоичков и бившият зам.-министър на здравеопазването Любомир Шиндаров са обвинени, че не са взели достатъчно ефективни мерки за информиране на  населението за трагедията от Чернобилската ядрена авария през 1986 г. Стоичков е осъден на две години затвор.

 Днес бившият държавник си гледа старините във вилата си в “Бояна”.

 – Следите ли какво става в БСП, г-н Стоичков?
– Следя, разбира се, какво става в държавата и в партията. Поддържам и връзка с ръководството на БСП.

– Войната Първанов – Станишев ще разцепи ли партията?
– Ако Първанов не се оттегли, немалка част от членовете на партията ще подкрепят кандидатурата на АБВ. Това е разцепване на партията. Георги Първанов не си дава сметка какво прави.

В нашата партия има ред. Като не е съгласен, предстои конгрес. Да стане на конгреса и да каже с какво не е съгласен, с кого не е съгласен, защо. И там  да се реши въпросът. Не се решават въпросите на улицата и чрез медиите. Вярно е, че и Станишев допусна някои грешки. Но  в тоя момент трябва да имаме единно ръководство. Според мен един ден Първанов ще носи отговорност за това, което прави сега.

– Какви грешки допусна Станишев?
– Имам критични бележки и към него, но той е по-положителен от Георги Първанов и по-необходим на партията. Грешките му са по кадровите въпроси. Не може човек на ДПС, компрометирал се в предишното си управление, да бъде губернатор на Софийска област.  

– Според вас има ли договорка между Първанов и Бойко Борисов?
– Засега не вярвам на това. Не допускам, че Георги Първанов ще отиде на такава стъпка с Борисов. Но ако все пак има такива срещи, той трябва незабавно да бъде изключен от БСП.

– Бойко Борисов положителна фигура ли е в българската политика?
– Определено не. Той е от комунистическо семейство. Баща му и дядо му са били членове на партията, той също е бил партиен член, а сега скача срещу комунистите.

– Но той твърди, че дядо му е убит от комунистите.
– Не е убит от комунистите. Това се доказа. Става дума за прадядо му по майчина линия, който е бил кмет не с. Хераково и се е проявявал по тънката линия. След победата синовете на жената, която той закачал, го убиват. Ама това го писаха вестниците. Не са го убили комунистите. Само Бойко го говори това. Защо не го е говорел, когато е размахвал партийния си билет и когато е изселвал българските турци. Когато излезе решението партийните организации да се изтеглят от учрежденията, Борисов има едно изказване: „Аз ще напусна МВР, но няма да напусна БКП”. Както и прави.

Той създаде една от първите охранителни фирми. Пое важни обекти, откъдето имаше възможност да печели. И на много по-късен етап напусна партията.

– Вие единствен от някогашните управници влязохте в затвора. Защо точно вас осъдиха?
– Трябваше някой да се осъди. Съдейки мен, съдеха БКП.  В Министерството на народното здраве първият зам.-министър – проф. Любомир Шиндаров, бе главен санитарен надзор републиката. Той отговаряше по тия въпроси. Но ние също не знаехме за аварията в Чернобил.  Тя се е случила на 26 април 1986 г. На 1 май бяхме на манифестация. Веднага след манифестацията аз и семейството ми заминахме за Велинград на почивка. Няма да ви кажа колко салата изядохме там.

До този момент никой нищо не ми бе казал. На другата сутрин ми се обажда здравният министър: „Другарю Стоичков, случило се е това и това, трябва да се вземат бързи мерки”. Като зам.-председател на Министерския съвет аз отговарях за бедствията и авариите сред населението. Веднага се върнах в София и свиках научен съвет с най-големите светила в държавата. Те ме увериха, че са информирани докъде са замърсяванията и се взимат мерки – мият се улиците и детските площадки, изтеглят се опасни храни и т. н., и т. н. Ние сме на десето място в Европа по замърсяване от ядрената авария, обаче проведохме мероприятия, които струват на България 48 млн. лева. Документите ги дадохме на съда.

– И влязохте като обикновен престъпник в затвора?
– Да. Изпратиха ме в Казичене. Също е затвор, но за по-леки присъди. Най-напред бяхме двамата с проф. Шиндаров в една килия.  Държаха ни десет дни и ни пуснаха. Доказа се, че нямаме вина. Но след това подновиха делото. На второто дело оправдаха Шиндаров, който юридически е по-отговорен за безопасността на населението, а на мен ми оставиха присъдата от две години. Искаха да има политическо лице в затвора.

– В мистерия е обвита смъртта на големия ви син Георги. Той как почина?
– Тя е дълга историята. Те с Данчето (Йорданка Христова – б. р.) се разведоха и той заболя.

– От какво заболя?
– Разболя се от пневмония имаше и други заболявания. Един ден дъщеря му Ивана се обажда вкъщи, че баща й не е добре.  Въпреки че бяха разведени, той още живееше в един апартамент с Йорданка. Изпратихме му лекар, който настоял Георги веднага да постъпи в болница. Той обаче – не, никаква болница.

Докторите казаха, че лечението може да се проведе и вкъщи, но всеки ден в определен час трябва да му се бият инжекции. Взехме го у дома в Бояна, наехме една сестра, която идваше всеки ден, но изведнъж нещата се усложниха и… почина.

– Какви са днес отношенията ви с бившата ви снаха Йорданка Христова?

– Много добри.  Всяка седмица е тук. Преди няколко дни ми се развали парното и не ми стигаха 10 лв. да платя на техника. Тя дойде в този момент и му даде цялата сума, която беше 30 лв. Помага ми и тя, и внуците –  Гришата и Ивана.

– А малкият ви син Венко какво прави?
– Малкият син беше дипломат. Събитията на 10 ноември 1989 г. го завариха в Канада. Веднага го отзоваха и го уволниха от Външно министерство. За кратко поработи в едно предприятие в София, то пък фалира. Сега е началник на бензиностанция в Самоков. Има малка къщичка в едно село – Мала църква, и там живее. Казва, че се чувства добре.

– Виждам, че сте сам в къщата. Как се справяте?
Трудно. Ей сега например получих сметка за парното – 906 лв. за месец декември. Не знам как ще я платя. Сигурно на вноски. Вярно, пенсията ми не е малка – 750 лв., затова не искам да се оплаквам.

– И до ден-днешен се говори за прословутите червени куфарчета с пари, които се раздали след промените. Каква е истината?
– Това за куфарчетата е нарицателно. Действително са раздадени пари, но по 50-100 хил. лв., и то на малко хора. Уговорката е била да направят фирми, да завъртят бизнес, а след това да се отчетат и на партията. Който направил, направил, който взел, взел. Аз съм питал ЦК. От тия, дето взеха пари, внасят ли?  Отговорът е, че пет – шест души са внасяли. По колко лева, не се знае. След това се ликвидира и тая работа. Но някои си оправиха положението.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.