Начало » Интервю

Певицата Росица Борджиева: Хората, които са напуснали България, не бива да бъдат съдени

Публикувано от:  на април 24, 2013 Няма коментари

Росица БорджиеваРосица Борджиева, българска естрадна певица, в интервю за Агенция „Фокус” за българската и италианската публика. Борджиева е член на Национално движение „България си ти!”.

Фокус: Г-жо Борджиева, подготвяте юбилеен концерт на 29 април. Колко години сте на сцената и вълнувате ли се още преди срещата с българската публика след толкова години?
Росица Борджиева: Аз го нарекох юбилеен, заради всичките юбилеи, които съм пропуснала – 20 години, 35 години. Аз го наричам музикален празник . Отначало беше „юбилеен”, после „и приятели”, има много имена. Нямам конкретен юбилей. Относно вълнението – не мога да не се вълнувам за срещата с публиката. Винаги съм се вълнувала преди всяко едно излизане на сцената. Сега при тази среща с публиката след толкова дълго време няма как да не се вълнувам, защото се завръщам на българска сцена – там, откъдето съм тръгнала. Чувството ми за отговорност е голямо и ако трябва да бъда откровена и да Ви отговоря с една дума – да, вълнувам се.

Фокус: Вие работите в Италия. По какво си приличат и различават българските и италианските творци и съответно публиката?
Росица Борджиева: Би било много дълго да се обясни какви са приликите и разликите между българските и италианските творци. Всички, предполагам, са обединени от любов към музиката. Твори се и се отразява нашата действителност такава, каквато е днес. По това си приличаме. Разликите се състоят в това, че италианците отразяват своите проблеми, а българите – нашите проблеми. Теми и послания могат да бъдат малко по-различни и в зависимост от това кой как вижда живота около себе си и в зависимост от това какво послание иска да отправи към хората. Артистът и певецът, по-точно, чрез езика на музиката контактува с хората. Иначе музиката е тази,която обединява хората без граници, без паспорт, идва от сърцето и отива към сърцето. Италианската музика е хубава и има хубави образци. Българската музика също е хубава и има хубави български образци. Това, което обединява, е самата музика, този лесно достъпен език, който достига много бързо до хората.

Фокус: А публиката тогава?
Росица Борджиева: Когато един артист е искрен, той достига до публиката независимо от това дали е италианска или българска. Аз лично съм посрещната много добре от италианската публика. Тя умее да реагира, когато един артист е искрен и усети нещо хубаво. Тя по принцип умее да реагира, да дарява хората, които са пред нея и са искрени, с вниманието си. Аз мисля, че това важи и за българската публика. Не мога да разсъждавам много, защото ще се срещна с българска публика след дълги години на концерт. Ще видим как ще реагира публиката на концерта.

Фокус: Казахте, че музиката ни обединява. Какво друго освен музиката ни свързва с другите държави? Всички казват, че сме много различни като темперамент.
Росица Борджиева: Съвсем нормално е българите да сме различни като темперамент. Ние сме от едно семейство, а в него не всички си приличат. Поглеждам си ръката и имам 5 пръста и всичките са различни, но са мои. Трябва да направим така, че да се интегрираме с другите. Ето например музиката обединява хората независимо от раса, култура, специфични черти. Тя обединява сърцата на хората, а всички имаме сърца. Българинът е част от едно голямо семейство и трябва да направим така, че да се интегрираме в това европейско семейство. Не можем да живеем сами след като сме част от Европейския съюз.

Фокус: Според Вас, по какъв друг начин освен чрез музиката може да стане това?
Росица Борджиева: Има различни сфери и много начини, чрез които да се интегрираме в останалия свят. Остава само нашето желание и уважение към останалите нации и постигнатото от тях. Когато уважаваме другите, и те имат уважение към нас. Казано е вече – „уважавай себе се, за да те уважават и другите”. Има изявени българи в различни сфери, които са достигнали едно по-високо ниво. Скоро бях в едно предаване и 3 момичета танцуваха. Те сега ще представят България на един фестивал в Италия. На концерта си аз също съм поканила свои колеги от Италия, които много искам да видят България и българската публика. Те с нетърпение очакват тази изява. Мисля, че има и много други сфери – наука, техника и други, чрез които можем да се интегрираме и да мерим сили с другите държави. Ние сме хора като всички останали и имаме потенциал. Аз в Италия съм горда, че съм българка и благодарение на своето образование, което съм получила в Консерваторията, мога да се занимавам с музикално възпитание на децата там. Имам желание да продължа и тук.

Фокус: Освен този концерт какви други проекти и инициативи Ви предстоят?
Росица Борджиева: За мен е голямо удоволствие да направя този концерт, защото имам нужда от тази сцена, да усетя българската публика. Също така и да се запозная с млади хора. Защото днешният ден е на младите. Ето например искам младите да разберат коя е певицата, която изпълнява песента „Зимна ваканция”, която стана много популярна. В този смисъл аз имам много зад гърба си в личен и професионален план. Искам да пресъздам всичко това нещо чрез песните, които в бъдеще ще направя. Имам и други планове. Трудно е да кажа какви ще са в момента и дали ще бъдат осъществени. Ето например бих искала да работя за една такава интеграцията на българските и италианските артисти, български артисти да отиват в Италия, за да се запознаят с работата там, и колкото се може повече България да стане позната навън. Искам да дам скромния си принос за това.

Фокус: Заявихте, че сте част от Национално движение „България си ти!“, какво Ви заинтригува и грабна, за да станете техен член?
Росица Борджиева: Познавам председателя на национално движение „България си ти!” Димитър Куцаров от много време и нашата работа не започва от създаването на движението. Ние сме правили много участия. Харесва ми това, защото като българка виждам, че движението се грижи за подобряването на имиджа на България, грижи се за доброто не само за България като страна, но и на всеки един отделен гражданин. В това се включват един куп мероприятия в различни сфери. Да се помага на хората. Това е много семпло, но за това се иска сърце и желание да се направи. Аз мога да дам принос с това да работя за европейска интеграция между артистите. Искам да поздравя всички с предстоящите празници и тъй като аз съм оптимист, мисля, че нещата в България могат да се преживеят и надживеят. Не го казвам като българка, която е навън. Мисля, че хората, които са напуснали България, не бива да бъдат съдени за този им избор. Нито пък трябва да се отнема от достойнството на тези, които живеят тук, и по свой начин се борят. Когато се обединят усилията на всички, ходът на историята се променя. Трябва да се намерят вътрешни сили да се реагира и да се подобряват нещата. Заслугата е изключително на младите и се радвам, когато видя млади хора, които работят. Процесът е много труден. Иска се много търпение, много време, но трябва да бъдем оптимисти, защото трябва да се върви напред. Всичко, което е зад нас, е в историята вече, то ще се чете.

focus-news

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.