Начало » Любопитно

Богатството на топ милиардерите – колкото половината световно население

Публикувано от:  на януари 20, 2014Няма коментари

Богатството на топ милиардерите - колкото половината световно населениеОбщото богатство на 85-те топ милиардери в света вече е еквивалентно на това на половината население на Земята – 3,5 млрд. души. Това се казва в нов доклад на Oxfam,цитиран от „Си Ен Би Си“, пише econ.bg.

В доклад, озаглавен „Да работиш за малцината“ (Working for the Few), представен днес (20 януари), организацията представя в детайли нивото на световно икономическо неравенство, създадено от бързо нарастващото благосъстояние на най-богатите. Според проучването това представлява значителен риск пред„човешкия прогрес“.

През миналата година 210 души са станали милиардери, присъединявайки се към група от 1426 богаташи с общо състояние 5,4 трлн. долара, се казва в доклада. Освен това, благосъстоянието на най-богатия 1% от хората по света е в размер на 110 трлн. долара, което е 65 пъти повече от по-бедната половина от световното население

„Масивното концентриране на икономически ресурси в ръцете на по-малко хора представлява значителна опасност пред политическите и икономическите системи“, се казва в проучването.

Докладът идва в навечерието на Световния икономически форум, който започва по-късно през седмицата в Давос. От Oxfam призовават политическите и бизнес лидерите по целия свят да предприемат необходимите стъпки за справяне със засилващото се неравенство.

Някои от препоръките включват въздържане от избягването на данъци, както и от използването на икономическото благосъстояние за увеличаване на политическата подкрепа. От Oxfam допълват, че проучването е показало наличието на редица закони и регулации, облагодетелстващи богатите.

„Проучване в шест държави (Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, Великобритания и САЩ) показа, че мнозинството от хората вярват, че законите са изработени в ползва на богатите“, се казва в доклада.

Организацията сочи именно Индия като един от примерите, където бройката на милиардерите е нараснала от 6 до 61 за последното десетилетие. Това е довело до концентрацията на приблизително 250 млрд. долара в ръцете на няколко дузини личности в страна с население от 1,2 млрд. души.

От Oxfam допълват, че милиардерите в Индия са придобили благосъстоянието си в сектори, където печалбите зависят от достъпа до оскъдни ресурси, който бива предоставян ексклузивно от правителството.

Източник: pik.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.