Начало » Здраве

Как да се спасим от грипа

Публикувано от:  на януари 9, 2014 Няма коментари

Как да се спасим от грипаДали настъпващият грип носи непознати и коварни заплахи? Това е въпросът, който хората ми задават най-често, казва д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Протичането на грипа и към момента е класическо и не показва някакви сериозни изменения. Както е известно, заболяването започва внезапно, с висока температура и силни токсични явления – това са главоболието, отпадналостта, болките в ставите и мускулите, липсата на сили и апетит. При част от пациентите има оплаквания и от гастроинтестиналния тракт.

Но има една зависимост. Щамът, който е преобладаващ, определя какви ще са най-често срещаните усложнения от грипа. Ако доминантният тази година е AH1N1 “Калифорния”, добре познат като свински грип, значи, че ще ни застигат най-вече усложнения на горните дихателни пътища, по-често ще се срещат трахеитите, бронхитите и пневмониите. Те се наблюдават най-вече при децата, тийнейджърите и младите хора. Това бе характерно за “Калифорния” и през зимата на 2009-2010 г., когато свинският грип се появи за първи път.

Уязвима група са и бременните, но по принцип при тях всички вирусни инфекции крият определен риск. По тази причина е препоръчително бъдещите майки да са особено внимателни в този период на годината и да се пазят от заразяване.

А какви усложнения носи грипният вирус тип В и актуалният му представител за тази година – “Масачузетс”? Отговорът е, че няма кой знае какви разлики с типа А, според специалиста. През миналата година, например, грипният вирус от типа В поваляше на легло наравно с типа А, а дотогава обичайната картина бе някой от тях да е преобладаващ. Прогнозите все пак са протичането на болестта при грип от типа В да е малко по-леко. По-ниска ще бъде и честотата на тежките усложнения, като пневмония, отит, перикардит, миокардит, неврологични прояви (става дума за формите на менингит и енцефалит), засягането на другите органи и системи.

Противогрипните ваксини не допускат развитие на последващите опасни състояния. Относно това кои групи хора е добре да се имунизират, има много точни препоръки, спазвани у нас и в чужбина. На първо място противогрипната имунизация се препоръчва на хората над 60-65 г., а в някои страни като Дания – дори още след 55, още повече ако са с хронични заболявания (те се срещат именно у по-възрастните). Става дума за диабет, сърдечно-съдови проблеми, бъбречна недостатъчност, оплаквания от белия дроб и дихателните органи.

Втората група, при която се препоръчва ваксината, са децата, тъй като при тях грипът се предава много бързо и лесно. Обяснението: няма как заразата да се спре, ако плъзне в яслата, детската градина или училището. Всъщност независимо за какво заболяване говорим, при малките симптомите се развиват скорострелно – имам предвид възпалението на средното ухо, усложнената кашлица и наличието на т. нар. остра и лаешка кашлица, която е характерна за грипа и тази година. При нея може да се наблюдава спазъм, той протича драматично и тогава спешно трябва да се отиде при лекар.

Третата групата, която не е добре да минава без ваксина са някои специфични професии, налагащи контакт с много хора. Такъв пример са личните лекари, докторите от “Спешна помощ”, екипите в болниците, както и журналистите.

Лечението на грипа бива два вида – специфично и симптоматично. В над 90% от случаите хората се лекуват с медикаменти, които сами си купуват от аптеката. Това са различни видове лекарства срещу високата температура, срещу кашлицата, главоболието, сиропи, мултивитаминни препарати. Те помагат на организма, но нямат специфично действие върху вируса. Такова осигуряват само антивирусните препарати, които са два вида, а ние лекарите ги наричаме инхибитори на невраминидазата. За щастие има ги и у нас. Характерното за тези медикаменти е, че трябва да се приемат в ранен етап, още при първите симптоми на болестта, за да бъдат максимално ефективни.

Относно мястото на природните екстракти и хомеопатичните средства при грипа, се оказва, че в справянето с болестта има място за всеки един доказан продукт.

Посочените лекарства оказват добро въздействие, особено при хората, които вече са ги ползвали и знаят как се извършва приложението им. Няма нищо лошо да се заложи и на хомеопатичните продукти. Те благоприятно повлияват високата температура и някои прояви на кашлица.

Народните рецепти, базирани на чайове, употребата на чесън, босилек, хрян и т.н., също помагат. Просто казано – всичко, което укрепва организма в тежкия момент, е добре дошло. Само че от тях не може да се очаква кой знае какво действие, което ето сега и веднага ще атакува вируса. Насочеността им е друга.

Някога чесънът и други билки със силна миризма като ментата и кантариона са се поставяли в муски, които децата са носели за предпазване от болести. Те са били своеобразен дезинфектант на поглъщания въздух. Действието им обаче не е толкова мощно, та да кажем, че носейки подобна муска, ще се предпазим от заразяване.

Но, пак казвам, всичко, което по някакъв начин може да помогне, е добра идея, заявява още д-р Кунчев. А и в крайна сметка важно е и в какво вярва човек чисто психологически, защото т.нар. плацебо ефект или самовнушение също помага, допълва още той.

Специалистите препоръчват няколко неща, за да не пипнем грипа: най-надеждната профилактика е ваксинацията; избягвайте контакти с болни хора; добре е организмът да е бил укрепен преди грипния сезон, което означава закаляване и добро белтъчно хранене, богато на витамини и микроелементи.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 Днес-24 часа новини. Всички права запазени.
При използване на информация от сайта е задължително позоваването на dnes-24.com и слагане на хиперлинк към оригинала.
poshtaтел: 0878/728-277