Начало » Свят

Предотвратиха терористична атака в Канада

Публикувано от:  на април 23, 2013Няма коментари

3ab8c2e7dcac40db010133618960a6a4_400x300Полицията в Канада арестува двама мъже по обвинение за подготовка на терористично нападение срещу пътнически влак. По първоначални данни арестуваните са свързани с клетки на терористичната групировка „Ал Кайда“ в Иран, предаде АФП. От полицията уточниха, че няма индикации тези атаки да са организирани от иранската държава.

Двамата терористи са планирали редица терористични актове в Канада и са цили подкрепяни от елементи на международната терористична мрежа „Ал Кайда“ в Иран“. Това заяви заместник-комисарят на полицията на Канада Джеймс Малиция. „Когато казвам подкрепяни, имам предвид ръководени“, добави той. Властите допълниха, че, въпреки твърденията за връзката на терористите с „Ал Кайда“ в Иран, няма информация за това, двамата да са планирали атаките с държавна помощ на Ислямската република. По данни на полицията двамата задържани не са граждани на Канада.

Предполага се, че 30-годишният Чихеб Есегаиер и 35-годишният Раед Джасер са планирали извършването на нападение срещу пътнически влак в района на Торонто. От полицията посочиха, че нападението е било на етап планиране.

Двамата се очаква да бъдат изправени пред съд във вторник. Обвиненията включват заговор за извършването на нападение и заговор за убийството на хора със съдействието на терористична групировка.

Това е първото нападение, подготвяно от „Ал Кайда“ в Канада. Служител от правосъдното министерство на Съединените щати заяви, че няма връзка между терористичния заговор в Канада и бомбените взривове на Бостънския маратон.

Властите в Канада до момента не съобщават причината и начина на залавянето на двамата мъже.

Стандарт


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.