Начало » Свят

Почина Питър О’Тул

Публикувано от:  на декември 15, 2013Няма коментари

Почина Питър О'Тул. Знаменитият актьор си отиде на 81 години.

Почина Питър О’Тул. Знаменитият актьор си отиде на 81 години.

Почина Питър О’Тул. Знаменитият актьор си отиде на 81 години.

Легендарният ирландски актьор Питър О’Тул почина на 81-годишна възраст. Това съобщи „Холивуд рипортър“. Новината е била разпространена от агента му, който съобщи, че О’Тул си е отишъл „след дълго боледуване“.

През 2012 година актьорът обяви, че се оттегля от професията си. Тогава той заяви, че всеки сам трябва да прецени кога „неговото време е отминало“.

Актьорът Питър О’Тул, който днес си отиде от този свят, има дълъг списък с филмови роли, който е „писал“ в продължение на повече от 60 години. Една от ролите му, обаче, остава негова визитка пред киноманиаците и извиква неизбежна асоциация с името му. Това е образът на британския офицер Т. Е. Лорънс в шедьовъра от 1962 година „Лорънс Арабски“.

За това си изпълнение Питър О’Тул е номиниран за награда „Оскар“ за най-добра мъжка роля и печели наградата на британската филмова академия за най-добър британския актьор. Самата лента пък печели 7 награди „Оскар“, сред които и най-престижната – за най-добър филм.

През дългата си кариера Питър О’Тул е номиниран общо 8 пъти за „Оскар“. Сред най-запомнящите се негови роли са тези във филмите „Последният император, „Лъвът през зимата“ (1968), „Рататуи“, „Троя“, „Зората на Зулу“, „Нощта на генералите“, „Войната на Мърфи“ и много други.

Ролите му са изключително разнообразни – от комични до драматични. Това показват и филмите от пика на неговата кариера – „Лорд Джим“, „Библията: Началото“, „Как да откраднеш милион“, „Човекът от Ла Манча“, в които той се изявява през 60-те и 70-те години.

blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.