Начало » Любопитно

Астероидът-убиец на динозаври занесъл живот на Марс?

Публикувано от:  на декември 13, 2013 Няма коментари

Астероидът-убиец на динозаври занесъл живот на Марс?Падането на гигантския астероид на Земята преди 65 млн. години, което, както се смята, е станало причина за измирането на динозаврите, в крайна сметка е могло да доведе до появата на живот на други планети от Слънчевата система като Марс и Юпитер , твърдят учени.

Компютърният модел на събитията, разработен в Университета на Пенсилвания, показва, че в резултат на катастрофата в открития космос са изхвърлени около 360 000 големи фрагмента от нашата планета. Напълно е възможно осколките да са съдържали микроорганизми, които могат да се преживяват в нова среда.

Припомняме, че преди дни марсоходът Curiosity откри на Червената планета следи от древно сладководно езеро, което теоретично би могло да поддържа живот. Анализ на проби от почвата показа наличието на следи от основните биологични елементи – въглерод, водород , кислород, азот и сяра.

Астероидът, наречен ” убиец на динозаври”, е паднал на Земята преди 65 млн. години в района на полуостров Юкатан в Северна Америка. Сблъсъкът е предизвикал серия от земетресения, гигантски цунамита и пожари . Астероидът е оставил кратер с диаметър от 180 км. и дълбочина от 40 км.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.