Начало » Новини

Вальо Топлото и компания се измъкват сухи за източване на 2 млрд. евро

Публикувано от:  на ноември 28, 2013Няма коментари

Вальо Топлото и компания се измъкват сухи за източване на 2 млрд. евроВальо Топлото и компания се измъкват сухи за източване на 2 млрд. евро. Имало сигурни доказателства, че парите са дръпнати по негово време от „Топлофикация“.

Вальо Топлото и неговите помагачи Мая Стоилова, Лина Абланска, Емил Антонов и Георги Рогачев засега се измъкват чисти от схема за присвояване на огромни суми от столичната топлофикация. Данни за нея цитира в. „168 часа“, като се позовава на неправителствени организации. Според тях оправдаването на подсъдимите по „топлите дела“ е недопустимо. Има сигурни доказателства, че над 2 млрд. лева са били източени от софийската топлофикация за 5-те години, през които неин директор е Валентин Димитров, по прякор Вальо Топлото.

В потвърждение на думите си те показват справка за проверка от Икономическата полиция по преписка №12-0131/2007 г. на Софийската градска прокуратура. Тя обаче не е намерила място в материалите по делото. „168 часа“ разполага с нея.
Документът е част от нови доказателства, които ще бъдат представени по делата срещу бившия шеф на софийското парно от представители на неправителствени организации.

Според експерти той доказва, че схемата за източване на столичното топлофикационно дружество надхвърля далеч тези 6 млн.
лева с неустановен произход, намерени в чужди сейфове, за които се водят досегашните дела.

В полицейската информация от проверката наред с други открити нарушения се казва че „през периода 1.01.2002 г. – 1.03.2007 г. е налице счетоводна разлика между реално доставената и фактурираната топлоенергия на абонатите в размер на 1 862 651 000 лева“. В справката е уточнено, че резултатите не отчитат начисляваните суми за такса мощност и други допълнителни плащания, събирани от потребителите.

„Тази справка до момента никой не я е оспорил и е направо съкрушителна – възмущава се пред изданието Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България. – Когато изскочиха резултатите от нея, и ние бяхме изумени.“

„Категорично се касае за колосални средства, а фактологията, изложена в справката, е солидна и данните са официални.“
Според Кърлев сумите са огромни и са лесноустановими. Той смята обаче, че няма воля да се тръгне по тази следа и да се стигне докрай, тоест до присъди.

По негово мнение в делата срещу Валентин Димитров e направено всичко възможно обвиненията да завият в посока на трудното доказване.

„Ще дам само два примера. Първият е, че масово окомплектовки по поддръжката на тръбопроводи, на ТЕЦ и т.н. са купувани на завишени до четири пъти цени. Спомняте ли си дамите, които са подставени лица, но представляваха фирмите, инкасирали огромните средства? Явно е, че там не се стигна до края, а беше много лесно за доказване – безстопанственост.

Вместо това се тръгна да се доказва пране на пари, финансови операции и пр. Другият пример е за задължението на „Топлофикация“ да поддържа резерви от мазут в случай на криза. За тях експерти от Столичната община установиха, че по времето на Валентин Димитров избрани фирми са вземали гориво от този резерв. При това са го купували на 30-35% по-ниска цена от тази на „Лукойл Нефтохим“. След това някакви три фирми препродават горивото помежду си, без изобщо и капка мазут да е излизала от резервоарите на „Топлофикация“. Накрая последната фирма във веригата „продава“ горивото пак на „Топлофикация“, но вече на четворна цена“, каза Павел Кърлев.

За случая с мазута докладът на експертите с техните заключения е предаден в кметството още през юли 2006 г. Веднага след това кметът Бойко Борисов го е предоставил на прокуратурата, но по-нататък съдбата на разследването е неясна, уточнява председателят на потребителската организация.

„Само заради тези две неща можеше делата да се приключат много бързо и много ясно и решително. За съжаление тръгнахме по най-заобиколни пътища, и то недоказуеми. Това е целият фокус по случая. За хората Димитров стана символ на този грабеж
Те са потърпевшите, но истината е, че зад цялата организация стоеше държавата. Причината да стане така е, че схемите продължават да работят и не са се променили много от времето на Вальо Топлото“, коментира Кърлев.

В резултатите от проверката, останала извън папките на делото, се правят и други интересни констатации. Те разкриват далеч по-големи злоупотреби от официално обявените по трите дела, свързани с бившия шеф на „Топлофикация“.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.