Начало » Новини

7-годишен дължи 600 000 лева кръвнина

Публикувано от:  на ноември 25, 2013Няма коментари

7 годишенСрещу седем годишно дете от Варна са заведени 4 иска от по 150 хиляди лева кръвнина. Причинена – смърт при катастрофа от неговия баща поставя в риск момчето цял живот да плаща обезщетение на засегнатите наследници. Преди две години бащата на седемгодишния Теодор загива в автомобилна катастрофа, причинявайки смъртта на още един човек. Тогава по полицата „Гражданска отговорност“ застрахователят изплаща по 40 хиляди лева на всеки от наследниците на загиналия-съпруга и три деца – общо 160 хиляди лева. Преди месец обаче обезщетените наследници завеждат отделни искове за още 600 хиляди лева общо.

„Решават, че не им стигат парите и продължават да си искат. А аз не мога да издържа на исковете им абсолютно по никакъв начин“, разказа пред Нова телевизия майката Мартина Христова.

Родителите на Теодор не са имали сключен граждански брак и затова дълговете на бащата се трупат само на детето – като негов единствен наследник. „Рискувам на 18 години като стане да му кажа, че стартира с една такава сума, като знам, че детето, освен че е осъдено на тези пари, трябва да плаща лихва върху главницата докато навърши 18“, обясни Мартина.

„Не знам какво се е случило в деня на катастрофата, кой е бил в колата, кой е карал. Въобще нищо. Просто идват призовките вкъщи и това е.

Според адвокат Димитър Йорданов, занимаващ се с подобни случаи, законът допуска към дете да бъдат предявявани подобни финансови претенции, но задължително се търси и съдействие от Агенцията за закрила на детето. Малолетните са защитени и от Закона за наследството. Йорданов посочи, че Теодор може приеме наследството по опис и ще отговаря само до размера на приетото наследство, а не с цялото си имущество.

Теодор е бил на три години, когато родителите му се разделят. Той почти не помни баща си и не знае, че срещу него се води подобно дело.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.