Начало » Любопитно

Сърфисти яхнаха чудовищните вълни на „Св. Юда“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Публикувано от:  на октомври 29, 2013Няма коментари

сърфистОткачени сърфисти в търсене на адреналин и слава яхнаха едни от най-големите вълни в човешката история с височина над 30 метра, предизвикани от разрушителния ураган „Св. Юда“, бушуващ над Европа и отнел живота на най-малко 14 души. 34-годишният баща на две деца и полупрофесионален сърфист Андрю Котън направи уникален опит да обуздае вълните по португалското крайбрежие до рибарското селце Назаре вчера.Котън бе издърпван навътре във вълните от своя американски сърф-партньор Гарет Макнмара. Дуото работи заедно в големите вълни, изтегляйки се един друг навътре в океана с джетове, защото гребането върху дъската бе на практика невъзможно.

Междувременно техен колега, сърфистката Мая Габейра от Бразилия почти се удави и трябваше да й бъде оказвана първа медицинска помощ на плажа, след като падна от борда, а партньорът и на джета не успя да я достигне навреме. Тя бе извадена от водата в безсъзнание и откарана в болница. Там тя се възстановява и лекува счупено коляно.

Във водите да се бори с чудовищните вълни влезе и бразилецът Карлос Бурле, който може да е счупил световния рекорд за яхването на най-голямата вълна. За съжаление точната височина на вълната не може да се определи, поради невъзможността вълната да бъде точно измерена.

Това не е първият път, когато Котън участва в рекорд по „обуздаване“ на най-високата вълна. Преди две години на същото място той издърпа с джет Макнмара, който счупи тогава рекорда. Местният плаж е добре известен като мека на сърфистите, търсещи огромни вълни.

Котън разказва, че е следял внимателно съобщенията на метеоролозите в очакване на огромните вълни, които „Св. Юда“ е трябвало да ще донесе със себе си по португалското крайбрежие. За негово нещастие, най-големите вълни ударили брега през нощта, преди изгрев слънце. По думите му, той е чувал как вълните се разбиват в бреговата линия, те дори карали стените на къщата, в която той е отседнал, да се тресат.

 © blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.