Начало » Новини

Падат ограниченията за лечение в страни от ЕС

Публикувано от:  на октомври 23, 2013Няма коментари

болницаЕК вдига ограниченията за лечение в чужбина. Въвеждат се промени в закона за лечение в чужбина и здравно облужване в Общността на граждани от други страни-членки.
Според новите норми за мобилност на пациентите, гражданите на страните членки на ЕС ще могат да се лекуват в други страни с равностойни права. Цената на лечението ще се поема от националната здравна каса по тарифите на лекуващата страна.

Така ако българин иска да се лекува в друга държава членка на ЕС, ще предплати лечението си по тамошните цени, но след това здравната каса ще трябва да го обезщети с цените на лечението по българската здравна пътека.

Разликата в цената на лечението на определено заболяване ще е за сметка на пациента. Ако в някои страни липсва лечение за по-редки болести, то тогава всичко е за сметка на здравната каса.

При специфични и скъпи лечения с престой ще е необходима предварителна оторизация. Оторизация за лечение в чужбина не може да бъде отказана, ако в страната на място трябва да се чака дълго за лечение или липсва експертно, специализирано обслужване.

ЕС ще изгради общоевропейска мрежа на здравните заведения и техните специфики, за да могат гражданите да направят избор на здравните заведения.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.