Начало » Новини

Дизелът скача рекордно при американска намеса срещу Сирия

Публикувано от:  на септември 8, 2013Няма коментари

петрол

Историческият връх, постигнат у нас в цената на дизеловото гориво през миналата година, може да бъде достигнат отново. Причината ще бъде евентуална военна акция срещу Сирия. В такъв случай е почти сигурно, че цената на петрола ще тръгне нагоре, смята анализаторът Цветослав Цачев от „ЕЛАНА Трейдинг“.Усложняване на обстановката в Сирия може да избута цената на петрола до 125 долара за барел, коментират експерти. Спрямо сегашната, която се движи около 115 долара, това представлява увеличение с 9%. Цветослав Цачев обаче очаква по-малко поскъпване и то за кратко.
Неговите прогнози са за не повече от 120 долара за барел, което пък е с около 5% повече спрямо сегашните нива на котировките.

При това положение у нас литър дизел, който сега върви по около 2.66 лв. за литър, ще поскъпне до около 2.71 лв.
Това показват изчисленията, ако се махнат ДДС, акциз, производствени разходи и транспорт, а поскъпването на петрола се прехвърли само към петролната компонента в цената на горивото по бензиностанциите. При сценария за по-скъп петрол обаче дизеловото гориво може да изравни рекорда си у нас от 2.74 лв., който беше поставен пролетта на 2012 г., пише „Стандарт“.

Поскъпване в приблизително същото съотношение се очаква и при най-масовото гориво – бензин А 95. В момента по бензиностанциите той върви по около 2.61 лв. Ако напрежението в Сирия се засили и това избута цената на петрола до 120 долара, българските шофьори ще започнат да плащат за литър А 95 по 2,65 лв.

Ако обаче се сбъдне сценарият за 125 долара за барел черно злато, то поскъпването на бензина у нас ще бъде от порядъка на 7 стотинки и така цената му по бензиностанциите вече ще стане 2,68 лв.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.