Начало » Новини

В момента в България има 1400 сирийски бежанци

Публикувано от:  на септември 2, 2013 Няма коментари

В момента в България има 1400 сирийски бежанциВ момента в България има 1400 сирийски бежанци. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

На ден границата преминават около 50-ина души, имаше един пиков ден в който преминаха 106 души. За последното денонощие у нас са влезли 65 души, от които 47 са от Сирия. Засилва се наблюдението на границата, създаването на организация за настаняването им и осигуряване на помощ по линия на ЕС и Червения кръст. В момента търсим спешно места, в които могат да се настанят, имаме идеи, добави Йовчев.

Може да се очаква, че до края на годината границата ще преминат между 6 и 10 000 души това надхвърля сериозно нашия потенциал, предупреди вицепремиерът. Труднопрогнозируемо е каква може да бъде тази бежанска вълна, тъй като много зависи и от съседните държави, където също може да се стигне до изостряне на напрежението заради бежанците. Имаме готовност и за затваряне на границата, заяви Йовчев. Явно в Турция има сериозен проблем тъй като на територията на страната има 440 000 бежанци и затова усилията им по охрана на границата са насочени към турско-сирийската граница. Независимо дали ще има военни действия или ситуацията в Близкия Изток е силно изострена и вероятно бежанците у нас ще останат на българска територия, каза Йовчев.

Има опасност при преминаването на границата у нас да влязат и терористи, затова актуализираме плана за противодействие. В момента обаче няма никаква пряка опасност за терористична атака у нас, успокои Йовчев. Вицепремиерът потвърди, че към България не е отправено искане за участие във военна операция. Ние нямаме и възможности за подобно участие, каза Йовчев. Не можем да очакваме обаче, че военен удар срещу Сирия и дори падането на Башар Асад няма да доведе мигновена стабилизация на Сирия. По отношение на предстоящото първо заседание на парламента на 4 септември Йовчев каза, че очаква протестиращите да се държат нормално. Има данни обаче за ескалация на напрежението, заяви вицепремиерът. Готови сме за реакция, работим по всички сигнали, уточни Йовчев.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.