Начало » Новини

Най-често пътуваме във Франция и Италия

Публикувано от:  на август 27, 2013 Няма коментари

Най-често пътуваме във Франция и ИталияС 10.2% повече българи са пътували в чужбина през миналия месец, сравнено със същия период миналата година. Най-предпочитани дестинации се оказват Франция – със 118.3% и Италия – с 88.8%, следвани от Обединеното кралство – с 52.0%, Чешката република – с 44.3%, Германия – с 38.6%, Белгия – с 37.8%, Русия – с 36.5%, Австрия – с 30.0%, и други.

Същевременно статистиката отбелязва ръст надолу при пътуванията към Испания – с 34.6%, бившата югославска република Македония – с 19.7% и Румъния – с 15.4%.

Най-често българите са стягали багажа за в чужбина, за да гостуват на приятели, да учат или да посетят културни и спортни мероприятия. По-малко са пътували за по-дълга почивка или екскурзия, макар процентът да надвишава този от юли 2012 година, а най-малко лужебно.

Едва с 1.5% пък се е увеличил потокът на чужди туристи у нас, посочва НСИ. През юли 2013 г. посещенията на чужденци в България са 1 708.3 хил. Регистрирано е увеличение при посещенията с цел почивка и екскурзия – с 3.3%, както и при служебните пътувания – с 2.3%, докато посещенията с други цели намаляват с 2.0%, сравнено със същия период на миналата година.

От общия брой чужденци, посетили България, най-голям е относителният дял на гражданите от Европейския съюз, като в сравнение със същия месец на предходната година обаче те намаляват с 1.2%. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Нидерландия, Словакия, Дания, Чешката република, Германия.

Същевременно е отчетен ръст при посещенията на гърци, австрийци, испанци, италианци и румънци.

Нарастват и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни”  – с 5.9%, като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Украйна и Русия – съответно с 19.1 и  8.9%.

През юли 2013 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия и със служебна цел.

При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на Евростат. Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, поне за 24 часа, но за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.