Начало » Култура

136 години от Шипченската епопея

Публикувано от:  на август 20, 2013 Няма коментари

136 години от Шипченската епопеяОт 21 до 26 август предстоят редица събития, организирани в рамките на честванията на 136 години от Шипченската епопея.

Държавният архив, Регионалният исторически музей и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово представят града по време на Руско-турската война, 1877 година.

Изложение „Оръжието на българската свобода” ще има както в Габрово, организирано от НД „Традиция”, клон Трявна, така и в Казанлък. Събитието в града на розите е организирано от Общината и Регионален клуб „Традиция – 23 пехотен Шипченски полк”, гр. Казанлък.

На 23 август в 10 часа започва Национално състезание „Изкачване на стълбите към Паметника на свободата”. По-късно в района около паметника ще бъде открита детска изложба „ Шипченска епопея”, след което ф. Андрей Пантев ще изнесе открит урок по история.

Събитията ще завършат вечерта с концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Ансамбъла на въоръжените сили на Република България на пл. „Възраждане” в Габрово и тържествена заря-проверка

В съботния ден тържествата ще продължат в Соколски манастир с панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве, туристически походи, които ще тръгнат от различни места, с юбилейно мемориално планинско бягане “Шипченска епопея”, организирано от Община Казанлък и Българска федерация по лека атлетика. Тържествената част е отново в 12.00 пред Национален парк-музей “Шипка” и възстановка на историческите събития.

Дни преди годишнината от боевете при Шипка продължава възстановяването на руското военно гробище, което се намира в парка на Шипченския манастир “Рождество Христово”. Няколко организации и една шепа българи, които се определят като родолюбиви, се опитват да направят съпричастни на идеята си повече хора, за да извадят от забвението на историята потъналото в шубраци и буйна растителност военно гробище на руски офицери, участвали в Руско-турската война от 1877-1878 година.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.