Начало » Култура

Наши математици отново завоюваха медали и купи

Публикувано от:  на юли 22, 2013Няма коментари

Наши математици отново завоюваха медали и купиВодени от доц. Ивайло Кортезов от Института по математика към БАН и от Мирослава Костадинова – учител в Математическата гимназия „Баба Тонка“, младите математици се завърнаха от престижното международно състезание в Хонконг с купи и медали, завоювани при силна конкуренция между над 40 отбора от цял свят. Децата се готвиха усилено цяла година, за да представят достойно града и страната ни.

Четиримата шестокласника решаваха задачи редом със свои връстници от Южна Африка, Австралия, Канада, САЩ. В индивидуалното класиране Радомир Пеев завоюва сребърен медал, а на останалите трима – Петър Няголов, Николай Стоилов и Никол Иванова не им достигна по 1 точка, за да се класират за бронзови медали и останаха на 4-то място.

Русенският отбор подари на китайските домакини картина на Доходното здание, нарисувана от Адриана Станчева на 12 години от гимназия „Христо Ботев“. Рисунката беше подарена на Фонд „Математика на бъдещето“ за конкурса „Красиво Русе, красива България“. Благодарение на средствата, дарени от фирми и частни лица на Фонда, стана възможно и участието на русенския отбор в международното състезание. Учениците подариха на домакините националния ни флаг, разказаха им за града и страната ни, и показаха традиционни народни носии.

С участието на децата в математическата надпревара за ученици до 14 години, която се проведе от 13 до 19 юли в Хонконг, се възстанови традицията русенски отбор да се представя на престижното международно състезание. Фонд „Математика на бъдещето“ е отворен за нови дарения, за да може подкрепата за младите математици да продължи във времето.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.