Начало » Новини

ДАНС спряла незаконен трансфер на 1 млн. евро

Публикувано от:  на юли 10, 2013Няма коментари

ДАНС

ДАНС и прокуратурата са спрели незаконен трансфер на 1 млн. евро преди няколко седмици при опит парите да се “изперат” у нас и да се върнат обратно в чужбина. Това съобщи пред “Преса” зам.-градският прокурор на София Роман Василев.През 2012 година ДАНС е успяла да предотврати 14 съмнителни операции за над 1,5 млн. евро по съмнение за пране на пари. Измамници използват набиращата популярност у нас система за интернет банкиране, за да перат пари, показват данни на родното ФБР. Извършването на преводи в реално време от различни географски точки през глобалната мрежа ограничава времето за реакция от страна на банките да сигнализират за съмнителни преводи и големи суми с интересен произход, посочват от ДАНС.

Български граждани все по-масово се използват като “мулета” и получатели на пари, откраднати чрез измами в интернет със сайтове дубликати и хакерски атаки. По този начин се източват кредитните карти на нищо неподозиращи хора в чужбина, но за да се “преперат” парите, те се изпращат по различни сметки на българи през интернет. “Мулетата” получават минимален процент от тези средства, след което на свой ред изпращат крадените пари отново в чужбина за тяхното легализиране.

Друга разпространена схема при “изпирането” на средства е тази с т.нар. “кредити” или “дарения”, извършени предимно от офшорни фирми до български компании с чужд собственик.

По сметка на наше дружество, с която се разпределят обикновено пълномощници, се получават преводи на големи суми пари. Фирмата получател твърди, че е продала акции от капитала на друга компания на свързано лице. След постъпване на сумата по сметката на дружеството се нарежда парите да отидат в офшорна компания. Изпращачът декларира, че средствата представляват част от погасителна вноска по кредит, който е отпуснат от офшорката. Кредитът е от минал период, но е декларирал пред БНБ няколко години по-късно.

Чрез кредити от офшорни компании мафията инвестира у нас във фотоволтаични паркове и други възобновяеми източници на енергия, показват данните на финансовото разузнаване.

Това е най-често използваната схема за пране и легализиране на мръсни капитали, придобити чрез измами с източване на ДДС и контрабанда. По тази схема се наемат предимно социално слаби и роми като собственици на фирми, които по веригата си прехвърлят парите. Целта на измамниците е да се “разбият” парите на малки суми, но да се увеличи интензитетът на преводите към различните кухи фирми и подставени лица, твърдят от ДАНС. Новото е, че освен ромите и социално слабите в тези схеми вече участват и 18-годишни момчета и момичета.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.