Начало » Любопитно

Български е най- старият слънчев часовник в света!

Публикувано от:  на юли 3, 2013 Няма коментари

Vacheron Constatin watchНай- старият за сега слънчев часовник беше открит в началото на май тази година и то в България! По- конкретно беше намерен в община Минерални бани, а възрастта му се оценява на повече от 5000 години. Досега се смяташе, че слънчевият часовник е бил изобретен в Китай преди 4500 години, а сянката на вертикален прът, каквато е използвана за отчитане на времето в часовника от Минерални бани, се смяташе, че е въведена от древните гърци около 15 в. пр. н. е. Това изумително откритие е със важно световно значение, тъй като има открит само един такъв подобен часовник. Той е бил намерен в Мексико. Нашият обаче е по- добре разработен, като има 7 стъпала, докато този в Мексико само 5.

 Находката беше открита от екипа на наследницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова, докато са снимали част от документален филм.

 Приятели астрономи на ТВ режисьорката я посъветвали да сложат права пръчка в улея на предполагаемия часовник и да следят всеки час какво ще бъде движението на сянката. След няколко часово стоете около него, екипът вече бил на 100% убеден, че това е часовник, защото на всеки астрономически час сянката попадала на различно стъпало. Скоро след това учените изчислили, че слънчевият часовник е на поне 5000 години, но при по- подробни изчисления може да се докаже, че той е дори на до 10 000 години. Учените също твърдят, че този часовник е измервал не само часовете, а и дните, минутите, че дори и секундите, което го прави абсолютно уникален в световен мащаб. Освен задачата да измерва времето, слънчевият часовник е изпълнявал и фунцията на календар.

Наскоро беше намерен и друг слънчев часовник, за който също се предполага, че е един от най- старите в света. Той е представлявал плосък вариков камък, на който с черна боя е нарисуван полукръг. Полукръгът е разграфен на 12 раздела, всеки от тях по около 15 градуса. В центъра на камъка са поставяли дървена пръчка, с чиято сянка се е отчитало времето. А в средата на всеки от разделите е имало малка точица за по- прецизно измерване. Този слънчев часовник е бил намерен от учени от университета на Базел в местност, където има колиби от 13 в. пр. н. е. Те са били обитавани от хора, които са работили по строежа на местните гробници и затова се предполага, че слънчевият часовник е бил използван от тях, за да измерват работното си време.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.