Начало » Култура

В Банско откриха X-ят фестивал за автентичен фолклор

Публикувано от:  на май 25, 2013 Няма коментари

10-ят фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”Днес в най-големия зимен център на Балканите – Банско откриха X-ят фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”. Събитието е част от националния културен календар.

Този фестивал е доказателство за съхранените национални традиции и приемствеността между поколенията, за силата на българския дух и богатството на българския фолклор.

В продължение на два дни централният площад в Банско се превръща в сцена на самодейността – близо 1500 певци и танцьори от цялата страна ще се надпяват и надиграват, за да покажат красивите носии от своя край, чудните народни ритми, запазените обреди и обичаи.

Десетото издание на Фестивала за автентичен фолклор „Между три планини” е много специално. Програмата е обогатена с нови и интересни прояви: представяне на традиционни народни носии от различни етнографски райони и демонстрация на балкански кулинарни специалитети. Майстори готвачи от Гърция, Сърбия, Турция и България демонстрираха своите кулинарни умения в приготвяне на вкусни блюда и десерти.

Майстор Мехмед или просто „Мемо” разкри тайните на турската баклава и кадаиф, майстор Миро пък демонстрира как се прави сръбската скара. Майсторите на миниатюрните сандвичи-хапки от Драма Кика и Василис обясниха, че по-тачено питие в южната ни съседка Гърция е не узото, а ципурото.

Две жени от Банско – Мария Захова и Йорданка Стефанова, нагледно показваха как се разточва тесто за местния специалитет „кукурини”. Двете баби, освен, че показаха в 21 век как са точили на дървената подложка „краг” бабите и прабабите ни, взеха, че изпяха и песента „Катерино, моме”. Пееха и точеха, нагиздени в народни носии.

Водещият фестивала актьорът Николай Кимчев раздаде грамоти на майсторите, след което всички разграбиха ядливите „мостри”. Кулинарното шоу се организира от Регионалния център за съхранение на нематериалното наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

И тази година гости на фестивала са утвърдените артисти, които са посланиците на българската култура по света. На фестивала за автентичен фолклор по-късно днес ще изнесе концерт фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” с директор Елена Кутева и артистичен директор Георги Андреев. Техният спектакъл ще е поздрав към участниците във фестивала, банскалии и гостите на красивия курортен град.

На фестивала ще участват фолклорни състави, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители от всички краища на България. Мнозина от тях за първи път като самодейците от град Айтос, с Алино и с.Мала Църква, община Самоков, с.Абдовица, Софийска област, с.Поленица и с.Джигурово, община Сандански и др.

 cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.