Начало » Новини

Бившият временен кмет на Варна обжалва отстраняването си

Публикувано от:  на май 8, 2013Няма коментари

доцент Христо БозовБившият временен кмет на Варна доц. Христо Бозов, който на 29 април беше отстранен от поста с гласовете на ГЕРБ и съюзниците им, обжалва решението на общинските съветеници.

Вчера в края на работния ден той е сезирал Административния съд с мотив, че решението на местния парламент е в разрез със закона.

По думите на доц. Бозов по закон назначаването на временен кмет от общинския съвет е със срок до полагането на клетва на следващия, избран с вота на варненци. Според юристи не съществува вариант за смяната на вече избран изпълняващ тази длъжност, което прави незаконосъобразно решението на общинския съвет, взето с минималното мнозинство от 26 гласа.

Административният съд ще се произнесе по казуса в обичайните срокове.

Припомняме, кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка на 6 март. Варненският кмет обяви решението си на фона на поклонението пред тленните останки на Пламен Горанов, който почина, след като се самозапали пред сградата на общината на 20 февруари.

На 27 март доц. Христо Бозов бе избран единодушно за временно изпълняващ длъжността кмет на Варна. Кандидатурата му бе предложена от представителите на управляващото мнозинство. На 29 април обаче Варненският общински съвет прекрати пълномощията му и назначи на негово място Димитър Николов, който до тогава беше заместник-кмет в община Варна. Той ще изпълнява длъжността до полагането на клетва от новия кмет след провеждането на избори, които бяха насрочени от държавния глава за 30 юни.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.