Начало » Любопитно, Свят

Popular Mechanics: Русия изпитала гигантско термоядрено торпедо

Публикувано от:  на декември 10, 2016 Няма коментари

Popular Mechanics: Русия изпитала гигантско термоядрено торпедоРусия изпитала гигантско термоядрено торпедо – това съобщава Бил Херц в своя пореден материал “Russia Tests Nuclear-Capable Drone Sub”. Той се позовава на анонимни източници от Пентагона, а тази статия е публикувана в freebeacon.com. В нея се казва, че Русия е изпробвала  гигантско торпедо, което е с ядрен двигател и термоядрена бойна глава с ужасяваща мощност. Това  торпедо в САЩ сго наричат Kanyon (Каньон). Този апарат се асоциира с нашумялата океанска многоцелева система „Статус-6”.

изпитанията се състояли на 27 ноември, според разузнаването на САЩ. Експерименталната дизел-електрическа подводница Б-90 „Саров” (2007 г., 4000 тона) е пуснала торпедото. Подробности по изпитанията не са известни, но не е задействана бойна глава.

Материал на тази тема е публикуван и в The Washington Free Beacon. В него авторът нарича руския подводен апарат революционен: торпедо с ядрен двигател способен да се движи със скорост 90 възела на дълбочина до километър. Далечината на хода му е 10 хиляди километра.

„Статус” притежава бойна част с дължина 6,5 м. Според американски експерти там може да се помести термоядрен заряд с мощност до 100 мегатона. (Най-мощната взривена досега термоядрена бомба е руска и е с мощност 50 мегатона.) Ако бъде взривена новата бомба около крайбрежието на САЩ, тя ще предизвика гигантско цунами, което ще изтрие от лицето на земята крайбрежните щати заедно с военноморските бази, авиобази и военни заводи.

Според експерти, „Статус-6” е нов асиметричен отговор на Русия против разполагането от САЩ на глобална система за ПРО. За първи път за създаването на гигантското торпедо стана известно преди година, когато на правителствено съвещание по военни въпроси в обективите на телевизионните камери попадна планшет с описание на новото оръжие.

В Кремъл нарекоха „осветяването” на секретната информация „случайност”. Мнозина политолози счетоха нейното преднамерено „изтичане” за дезинформация: според обозначените на планшета срокове „цар-торпедо” трябваше да стане чак през 2019 г.

Като носител на „Статус” ще бъдат използвани подводници със специално предназначение – освен „Саров” това е намиращата се на модернизация „Белгород” (проект 09852 „Антей”) и „Хабаровск” (проект 09851). Официално подводницата се нарича носител на дълбоководни апарати и има съединителен възел на дъното, откъдето товарът не се вижда нито от суша, нито от спътник.

В описанието на системата се казва, че тя е предназначена и за нанасяне на гарантирано неприемливи загуби на противника посредством създаване на зони с обширно радиоактивно заразяване на крайбрежието, правещо го непригодно за живот на хората за продължително време.

Под това описание влиза кобалтовата бомба – термоядреното оръжие е описано от един от създателите на американското атомно оръжие Лео Сцелард. Външната отражателна обвивка на такъв боеприпас се състои от кобалт-59, а неговият взрив унищожава всичко живо.

Изпитания на кобалтова бомба никога не са извършвани заради невъзможността поразените територии да бъдат ползвани поне 16-20 г.

Такава бомба и гигантско торпедо като средство за неговото доставяне могат да се използват като оръжие за сдържане – заедно с намиращата се на бойно дежурство система „Периметър”, гарантиращи нанасяне на ответен удар с цялата мощ на ядрените сили на Русия дори при унищожаване на командните пунктове и персонала на РВСН.

Не знаем дали това е истина или не, но явно, че вече в Америка треперят от военната мощ на Русия.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.