Начало » Любопитно

Последното интервю на Хитлер

Публикувано от:  на февруари 1, 2016Няма коментари

Това е последното интервю на Хитлер, което той е дал само часове преди своята смърт. Дал го е на Курт Шпейдел, швейцарски журналист. В това интервю Хитлер отговаря на въпроси относно водената от него политика, причините за войната, съжалява ли за нещо от своето минало. Прочетете го, самото интервю е интересно. Публикувано е за първи път в „Националная газета“, Русия.

Последното интервю на Хитлер, в което той отговаря на въпроси относно водената от него политика, причините за войната, съжалява ли за нещо от своето миналоПоследното интервю на Хитлер, в което той отговаря на въпроси относно водената от него политика, причините за войната, съжалява ли за нещо от своето минало

 

Само денонощие преди самоубийството на Адолф Хитлер швейцарският журналист Курт Шпейдел му е задал няколко интересни въпроса.В края на април 1945 г. изпълнителният секретар на партията Мартин Борман получил задача да установи контакт с журналист от страните, запазили неутралитет, и да го доведе в бункера на канцеларията на Райхстага.

Самият Шпейдел е загинал по време на щурма на Райхстага, но стенограмата му, заедно с много други документи, иззети от Райхстага, е била занесена в Москва. Именно там неотдавна е била открита сред архивите на Музея на въоражените сили.

През 1995 г. един от сътрудниците в музея разшифрова стенограмата и останал поразен от стойността на историческия документ. Веднага се обърнал към редакцията на руския вестник „Националная газета“ и днес имаме възможност да прочетем въпросите към Фюрера и неговите отговори.

Преди 27 години, влизайки в политическа борба, предполагахте ли, че Ви очаква такъв финал?

Да, още тогава прекрасно знаехме с какво се заемаме и накъде вървим. Ние влезнахме в решаващата борба (Endkampf), залогът в която бяха самият живот и съществуването на бялата раса. На картата беше поставено всичко и изходите можеха да бъдат два: да победим или окончателно да загинем.

Днес, 29 април 1945 г., осъзнавате ли, че претърпяхте поражение?

Не мисля, че сме загубили. Германия – да, тя загуби войната, Вермахта претърпя поражение. Но ние дадохме тласък на една мощна идея. Националсоциализмът нагледно доказа своето абсолютно предимство.
Спомнете си 1918г, спомнете си 1920 г. – къде беше Германия тогава? За няколкото години, през които бяхме на власт, ние създадохме най-великата държава в историята на човечеството. Построихме икономика, възпитахме здрави млади хора – здрави духовно и физически.
В крайна сметка в историята остават само великите дела. Кой сега си спомня за хилядите работници, загинали при строежа на египетските пирамиди? Днес остават само самите грандиозни чудеса като пирамидите!
Да, ние паднахме в борбата, но е това е падение към върха (der Fall nach oben). Националсоциализмът принадлежи на бъдещето. Не се страхувам да кажа, че това е бъдещето през 21 век. Не бих се изненадал, ако през 21 век националсоциализмът победи в Русия. През годините на войната бях принуден да преразгледам гледната си точка за расите. Вижте какво ще ви кажа: никой тук в Европа, нито другаде, знаеше за Русия. Аз изобщо не идеализирам руснаците – в тях има нещо много азиатско. На фактите са си факти: руската нация се оказа силна и издръжлива в тази луда и безумна война и аз няма да се учудя, ако спасението на бялата раса дойде от Изток. Това ще бъде логично.

Казвате, че идеята ви е спечелила, но загубихте войната. Логичният въпрос е: имахме ли нужда от тази война?

Говорите така, сякаш в целия свят само от мен е зависело дали да започне тази война или не. Знам, че след смъртта ни, върху нас ще пуснат кучетата. Ще ни наричат агресори и войнолюбци. Но това не е истина, нито аз, нито който и да било друг в Германия искаше тази война. Новото поколение германци построиха велика страна и не е тяхна вината, че им сложиха прът в колелата. Американците, англичаните и евреите по целия свят направиха така, че да започне тази война, за да задушат растежа на младото националсоциалистическо движение.
Само идиот може да си помисли, че войната се е родила в главата на нашите стратези. Вижте, през 1939 г. ние се оказахме обградени от врагове, които числено ни превъзхождаха, както и технически. Но дори и в такива условия немският дух прояви героизъм.

Поглеждайки назад, не се ли плашите от някои ваши действия? Например т. нар. окончателно решение на еврейския въпрос?

В този трагичен за Германия час не бих могъл да мисля за евреите.

За кое решение в живота си съжалявате най-много?

Разгонването на върхушката на немската армия в лицето на Щурмовия отряд (СА) и наказанието на Ернст Рьом (ръководител на щурмоваците СА. ).

През 1934 г. СА става огромна сила, като по това време в нея членуват 3 милиона души. През пролетта на 1934 г. част от нейните членове започват да негодуват срещу решенията на оглавяваната от Хитлер нова германска управа. Едни от най-отявлените изказвания прави Рьом, заявявайки открито, че армията (райхсвер) трябва да бъде закрита и превърната в школа за обучение, а нейното място да бъде заето от „революционна милиция“, ръководена от СА. С тази своя позиция Рьом влиза в конфликт с Хитлер, който използва това като повод за разправа с противниците си в Нощта на дългите ножове в края на юни и началото на юли 1934 година.

Тогава подходих под влиянието на собствените си емоции, изиграха роля и вътрешните интриги в партията. Ернст с всичките си недостатъци беше предан на идеята на националсоциализма и се бореше рамо до рамо с мен. Без СА не би имало партия. Много тогава ме обвиняваха в предателство към националната революция, но въпреки слуховете, аз действах от съображения за морал и нравственост, борих се за чистотата в редиците на партията. Ернст беше мой приятел и умря с моето име на уста.
Ако днес той беше жив, всичко щеше да е различно. А Вермахтът просто ме предаде, загивам от ръцете на собствените си генерали. Сталин направи блестящ ход, като устрои чистка в Червената армия и се отърва от корумпираната аристокрация.

Източник: Блиц

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.