Начало » Новини

Зимата вилнее в България, леден ураган нахлува от североизток

Публикувано от:  на януари 17, 2016 Няма коментари

Зимата вилнее в България, леден ураган нахлува от североизток

Зимата вилнее в България, леден ураган нахлува от североизток

Зимата вилнее в България, леден ураган нахлува от североизток се посочват в прогнозите на синоптиците.

Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Валежите ще продължат. В тези населени места през нощта срещу неделя и в неделя количествата ще бъдат около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код за сняг и вятър е обявен в други 13 области на страната. Областите, за които кодът е валиден са: Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат . По Черноморието е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В градовете Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Вълнението на морето ще бъде между 4 и 5 бала, като се очакват пориви на вятъра до 21-24 м/с.

Обилният снеговалеж из цялата страна, започнал в събота, ще спре във вторник. От сряда обаче ни чака арктически студ – температурата ще падне до минус 20 градуса – най-ниските температури тази зима.

През последното денонощие над страната ни преминава средиземноморски циклон и той е причината за обилния снеговалеж и дъжда в Югоизточна България и по Черноморието. През нощта обаче дъждът премина в сняг.

Силен, леден вятър ще нахлуе от североизток в страната ни в неделя вечерта. Той ще предизвика виелици и преспи в Добруджа, Централна

В понеделник ще продължи да е ветровито и температурите навсякъде в страната ще са под нулата. Във вторник облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне, но ще стане още по-студено. Минусовите температури ще се задържат до края на седмицата.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.