Начало » Любопитно, Новини

Специализирани поливни системи за дворно пространство

Публикувано от:  на април 29, 2015 Няма коментари

Специализирани поливни системи за дворно пространство

Специализирани поливни системи за дворно пространство

Съвременните поливни системи предлагат практично напояване както за частни, така и за обществени площи. Без значение дали става дума за малък двор или за голям обект предназначен за селскостопанска дейност, винаги може да се намери най-подходящото решение за напояване. За тази цел изграждането на напоителни системи преминава през три важни етапа, които да гарантират ефективната работа на системата, това са проектиране, изграждане и поддържане.

Без съмнение обаче най-важната част от процеса е предварителното планиране и избор на поливни системи. Най-общо те се различават в зависимост от начина на подаване на водата: гравиатично, технология наречена дъждуване и капково напояване. Гравитачното поливане или още известно като поливане по бразди се е използвало предимно в миналото, а в съвременното напояване се избягва поради ред причини, някои от които са високите разходи за поддържане и използване. Въпреки това макар и рядко все още се използва.

Дъждуването е една от съвременните технологии, която е насочена към по-ефективно използване на водата и намаляване на нейния разход. Името произлиза от приликата с естественото напояване в природата. Дъждуването позволява напояването да бъде равномерно, да се проследява предвидената норма, да се контролира по-добре влажността, и не на последно място да се подпомага фотосинтезата на растенията.

Поливните системи от типа на капковото напояване също са плод на съвременното изискване за икономичност и ефективност. Тяхното най-голямо предимство е именно ниският разход свързан с електроенергия, изразходване на вода и допълнителен труд. Технологията е съобразена със съвременните изисквания на почвата, предотвратява ерозията и ограничава разпространението на плевели. Това е технологията с най-нисък разход на вода.

Изборът на поливна система зависи преди всичко от нуждата на растенията и специфичните особености на обекта, затова е препоръчително да се консултирате с експерт, който да ви посъветва за най-доброто решение за площта, с която разполагате. Растенията трябва да получават подходящите грижи, за да изпълняват своята роля в природата правилно, дори това да се отнася за обикновени тревни площи.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.