Начало » Свят

Опозицията печели изборите в Исландия

Публикувано от:  на април 28, 2013 Няма коментари

Опозицията печели изборите в ИсландияОпозицията спечели изборите в Исландия.

Партията за независимост печели 26.5%, а Прогресивната партия – 22%, след преброяване на близо 70% от гласовете, предаде Би Би Си. Управляващите социал-демократи събират едва 13%.

“Партията за независимост отново е призована да служи на страната”, заяви лидерът на консервативната Партия за независимост Бярни Бенедиктсон пред свои поддръжници, като подчерта, че е готов да преговаря за формирането на коалиционно правителство, което да застане начело на държавата.

“Предлагаме различен път, път към растеж, съхраняване на социалната сигурност, повече социални грижи и създаване на работни места. Това, за което няма да правим компромиси, е намаляването на данъци и вдигането на жизнения стандарт на хората”, заяви 43-годишният Бенедиктсон, бивш професионален футболист.

Според последните прогнозни резултати Партията за независимост се очаква да спечели 21 места в 63-местния парламент, а нейният дългогодишен коалиционен партньор – аграрната Прогресивна партия – получава 18 места.

И двете политически сили искат прекратяване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

Двете партии управляваха включително и по време на либерализацията на финансовия сектор, която според критиците е предизвикала колапса на банковата система през 2008 г.

Икономиката на Исландия, някогашен европейски финасов център, се срина след като три от централните банки фалираха през 2008 г. На изборите преди 4 години, социал-демократите спечелиха с програмата си за резки намаления на бюджета и социалните разходи, които бяха продиктувани от световните финансови институции.

Изморени от години на строги икономии и от обещанията за дългови облекчения, исландските гласоподаватели свалиха от власт социалдемократите, връщайки властта в ръцете на дясноцентристкото правителство, по време на чието управление се случи изумителният финансов срив само преди пет години, коментира Ройтерс.

Стандарт


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.