Начало » Любопитно

НАСА разгада тайната на блуждаещия марсиански камък

Публикувано от:  на февруари 16, 2014Няма коментари

НАСА разгада тайната на блуждаещия марсиански камъкОстровърхият остров бил част от по-голяма скала, съдържаща вещества разтворими във вода.

Загадката на малкия скален отломък с формата на поничка с размер 4 сантиметра, който се появи на снимка, изпратена на Земята от марсохода „Опортюнити“ на 8 януари изглежда е разгадана. Учени от НАСА твърдят, че най-накрая са намерили обяснение за мистериозната поява на „блуждаещия“ марсиански камък.

На фотоса, който беше получен в момент, когато учените се готвеха да активират механичната ръка на марсохода за провеждане на експерименти, се появи малък камък с бяло оцветяване по страните и тъмно червен в средата. Той стоеше върху гола скалиста издатина и не беше забелязан на същото място от фотоси, взети четири дни по-рано.

Учените обясниха появата на „блуждаещия камък“, който официално бе кръстен „Pinnacle Island“ (Островърхият остров) с това, че той е бил част от по-голямо парче скала, строшено и преместено от колелото на „Опортюнити“.

Нови снимки показват първоначалната скала, в която се е сблъскал марсоходът, малко по-встрани от мястото, където беше открит преместеният „блуждаещ камък“.

„След като преместихме „Опортюнити“ на известно разстояние и след като отново разгледахме „Островърхия остров“, ние забелязахме малко по-нагоре друга преместена скала, която имаше същия необичаен вид“, заяви Рей Арвидсън, един от учените, участващи в марсианския проект.

При изследването на скалата под микроскоп и със спектрометър били открити големи концентрация сяра и магнезий. Това подсказа на учените, че тези вещества, които са разтворими, са се концентрирали в скалата под въздействието на водата.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.