Начало » Лайфстайл

Да помогнем на малката Меган да се върне при мама!

Публикувано от:  на февруари 11, 2014 Няма коментари

меганСоциалната група “ Да помогнем на Меган да се върне при майка си” молим за медийна подкрепа по случая с българката Елисавета, чието дете е отнето и може да бъде дадено за осиновяване на Острова. Едно българче може да остане несправедливо разделено от майка си и семейството си. За случая се даде гласност миналата година, когато съдът в Англия излезе с решение детето на българката Елисавета Попова да бъде дадено за осиновяване при чужди хора без право на майката и нейните близки да обжалват, пише budilnik.com. Нейните поддръжници и приятели не спират да се борят заедно с майката за връщането на детето.”Борбата на тази млада българка наистина е много тежка, а ние успяхме за времето от една година да се запознаем много от близо с фактите . Искаме да кажем смело, че по никакъв начин не е доказано, че тя е лоша майка или неспособна да се грижи за детето си. Оказа се, че в Англия хиляди деца системно се отнемат неправомерно от техните любящи родители с лъжливи и недоказани обвинения. Деца, които впоследствие се дават за осиновяване. Елисавета има една единствена “вина” и тя е, че се омъжила за човек, когото не познава достатъчно добре и който има минало със социалните служби в Англия. Израснал е без родители и е бил прехвърлян по различни приемни семейства и институции. Ели е една млада, образована жена с много силен дух, която не престава да се бори и да доказва на всички, че няма никакви причини да бъде лишена от правото да отглежда детето си. Детето е отнето като една от причините е евентуален бъдещ риск от емоционално нараняване. Това е едно безумно, според всички нас, твърдение”, коментират от социалната група за спасението на Меган.

От последното решение на съда, Ели и нейната майка Мария Попова, с подкрепата на групата, която наброява повече от 13000 души, правим всичко възможно да променим тази ситуация. През октомври се свързахме с две жени, майка и дъщеря от Словакия, които са били жертви на същата тази система за легална кражба на деца. Елеонора Студенкова е баба на две момченца, които са били взети от техните родители в Англия, след като недоказано обвиняват бащата на децата за насилник (педофил), точно както е наречен и бившият съпруг на Ели, разказват от групата.

Естествено нищо подобно не е доказано и в двата случая, само показва колко безскрупулно действат социалните служби във Великобритания. Словашките Деца са били отделени от майката и бащата за цели две години, като накрая излиза крайно решение да бъдат дадени за осиновяване от чужди хора при здрави, любящи родители и баба. Бабата Елеонора успява да получи подкрепа от Словашката държава и след тежка борба децата са върнати на бабата и майката в Словакия. Много време работихме всички заедно и помагахме на Ели и майка и Мария да получи същата подкрепа и от нашата държава, защото вярваме, че това е начина да върнем едно българче при семейството му. След много разговори, писма и срещи получихме отговор от Дирекция на Закрила на детето с директор г-жа Ева Жечева, че са съгласни да подкрепят Ели и майка й пред съда в Англия и да станат страна по делото, което всъщност би гарантирало на Английските служби, че детето ще бъде отгледано в здравословна среда.

В началото на януари 2014 Елисавета се среща с  Раковски Лашев от Дирекция Консулски отношения, който също обещава подкрепа и всичко, което зависи от тях, да бъде направено. Поддържана е връзка и с г-жа Лила Георгиева (Дирекция „Консулски отношения”- от министерството на Външните работи), която също прояви загриженост и желание да помогнат. На 16.01.2014 г., по време на визитата на министър Кристиан Вигенин в посолството ни в Англия, Ели се срещна с него и той също даде съгласието си за подкрепа, да се присъединят като страна по делото . На 31.01.2014г. беше насрочена дата на делото в Англия, където да се реши дали детето да бъде дадено за осиновяване. На 24.01.2014г. в посолството на България в Лондон, беше получена телеграма от Дирекция на Закрила на детето, в която те заявяват че са съгласни да станат страна по делото. Консулът ни г-н Пампулов изпраща на момента писмо до съда с молба делото за бъде отложено,защото Министерски съвет заседава само в сряда, когато трябва да се получи крайното решение държавата да стане страна по делото. Получен е отговор от съдия Грийни , че съдът отлага делото, като се дава време до 10.02.2014 г. на българската държава да попълни документацията за присъединяване към делото.

Надеждите на Ели и всички нас бяха много големи и всички видяхме светлина в тунела в тази нелека и продължителна битка, докато на 05.02.2014 беше получен отговор от агенция “Закрила на детето” Милена Дянкова, че българската държава не може да стане страна по делото, защото нямало законово основание, на което да се обосноват. Искаме само да кажем, че има начини държавата да стане страна до делото. Ние с нищо не сме по-различни от държавата Словакия, които подкрепиха техните граждани и помогнаха да върнат двете момченца на бабата. Уницеф Словакия също дадоха подкрепа на словаците, имаме всички техни документи и тяхното съгласие (на словашките жени) да се включат евентуално дори в ефир и да потвърдят.

Силно сме възмутени от това действие на нашите институции. Последствията за Елисавета сега могат да бъдат много лоши, защото подобно държавно поведение изпраща само едно съобщение „Не си заслужава” и практически умишлено заблуждава съда в намеренията на държавата да подкрепи ищцата.  Според съдия Торп, завеждащ отдела по Международно Семейно Право в UK, българското правителство е имало до сега пет пъти шанс да стане страна по делото и както е написано в документите даже е било официално поканено да се присъедини от съдия

Искаме гласно да разкажем всичко в ефир и да поискаме да поправят грешката си, защото има начини да се помогне. В контакт сме със словашките баба и майка, и знаем че, щом тяхното правителство ги подкрепи и те си върнаха децата, то и нашата “държава” трябва и може да направи същото. Социалните експерти, които са направили изследването на бабата и дядото в България без разрешение, без съдебна заповед и без да спазват международните спогодби, са извършили един вид инвазия. Това е основателна причина българската държава да стане страна по делото. Също така българските социални доклади не са разгледани като самостоятелни и равноправни на английските, което нарушава суверенитета на българските органи. От съда в Англия дадоха срок на нашата държава да стане страна и да се подготви с всички необходимо до 10.02.2014 г. “, разказват са проблемите по пътя към спасението на българчето Меган – Росица Георгиева, Николета Добрева, Анета Станева, които са част от социалната група “Да помогнем на Меган да се върне при майка си”.

 Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.