Начало » Новини

Връхлита ни люта зима през уикенда, вледеняващ вятър и отрицателни градуси

Публикувано от:  на януари 24, 2014Няма коментари

Снежна буря, сняг, виелица, бури, зима, време

Зимата нахлува в България с пълна сила от петъчния ден, а по-съществената промяна на времето се очаква през уикенда, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде bTV.
За днешния 24 януари е обявен жълт код в областите Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище и Разград.
Балканският полуостров и България попадат под влияние на циклонален вихър, който ще е причина за валежите от дъжд на 24 срещу 25 януари, като на места се очакват 10-20 л/кв.м, а в Северна България валежите ще бъдат и от сняг.
На 25 януари след полунощ и през деня на 26 януари – неделя, почти навсякъде валежите ще са от сняг. От североизток ще се усилва вятърът и с него ще прониква по-хладен въздух. Този вятър ще е причината за валежите от сняг. Не е изключено на места в централната част на Дунавската равнина и Лудогорието да има поледици.
В неделя – 26 януари, на много места валежите ще са от сняг, но той ще спира постепенно. В Източна България ще духа умерен североизточен вятър, ще има условия и за виелици. На места може да се създаде и по-сложна обстановка в Източна България, както и в Дунавската равнина. Може да се очаква в неделя по-съществена снежна покривка от около 20 см на места в Централна и Южна България.
Най-студените дни ще бъдат събота и неделя. В понеделник минималните температури над страната ще бъдат отрицателни, дневните ще са малко над нулата. Като цяло се очаква следващата седмица да бъде зимно времето. Минималните температури ще са между – 7 и -2 градуса.
Сняг ще превалява към сряда и четвъртък. До края на следващата седмица ще има снежна покривка и зимни температури, ще бъде и предимно облачно, но синоптиците успокоиха, че не се очакват драстично ниски температури.

Източник: pik.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.