Начало » Интервю

Проф. Христо Мермерски: Луканката и суджукът причиняват рак

Публикувано от:  на януари 11, 2014Няма коментари

Проф. Христо Мермерски: Луканката и суджукът причиняват рак

Проф. Христо Мермерски: Луканката и суджукът причиняват рак

Проф. Христо Мермерски е агробиолог с две докторски дисертации. Изнася лекции в САЩ, бил е съветник по науката, образованието и трансфера на технологии във Вашингтон. Автор е на 23 книги за здравословното хранене, преподавал е в наши университети.

– След Коледните и Новогодишните празници и имени дни стомасите ни тежат от преяждане, проф. Мермерски. Какъв е вашият съвет?
Единственото спасение е в храните с високо съдържание на целулоза – те увеличават перисталтиката на червата. И помагат на организма да се освободи от отровите, с които сме го наблъскали. По празниците превърнахме стомасите си в цигански торби, в които напъхахме всичко.

– Организмът ни как търпи това?
– Мъчително. Първо се подува коремът и започват киселините. Идва ред на къркоренето на червата и запекът. Веднага трябва да се изпие един топъл разслабителен чай от „Майчин лист”, който ще освободи стомаха от натрупаното в него, помага и при махмурлък. Защото в дебелото черво има 4 трилиона бактерии и при преяждане и препиване се затормозява целият храносмилателен тракт.

– Но не всеки си пада по чайовете.
– Тогава съветвам един ден човек да се храни само с ябълки.Освен целулоза, те съдържат и пектин – той топи мазнините, протипоставя се на тежките метали и действа срещу натрупаните отровни химически съединения.

– Лекарите обаче най-често предписват хапчета при стомашни проблеми?
– В това е традедията. Защото всяко хапче има странични ефекти. Предлагам и друг вариант след преяждане – да си пие сок от ябълки, моркови, от ряпа. И най-важното – всеки ден човек трябва да хапва поне по 2 лъжици зеле – прясно или кисело. То предпазва от рак. Съдържа и витамин У срещу болки в стомаха. Преялите с тлъсти меса, луканки и суджуци, са събрали в него толкова много мръсотии, колкото не можете да си представите.

– Но луканката не се яде прясна, проф. Мермерски?
– Истината е, че при консумация на луканка или суджук, произведени преди 1-2 месеца, се образуват веществата нитрозамини със силно раково действие. Аз съм почитател на боба. Българинът едва ли знае, защо когато пости, организъмът му не страда от липса на белтъчини. Просто, защото фасулът съдържа 30% белтъчини, които изграждат костната и мускулната система и поддържат паметта, дават и енергия. Защо са хубави и умни българките? Защото ядат често боб и никога не са страдали от белтъчен глад. Вижте големите кореми и тънките крака на гладните деца в Африка – те са плод именно на белтъчния глад.

– Признавате ли за необходима храна месото, което е източник на белтъчини?
– Моят режим на хранене е много специален. Навремето изяждах по 2 шницела и 3 кебапчета наведнъж. Но ако бях продължил така, отдавна да съм на оня свят. Сега ям само пилешко, колбаси – никога. Изключение е да хапна някое кебапче, ако е прясно месото.

– А розова сланинка с крехка кожичка?
– В никакъв случай! Моя близка ми се обади по телефона: Христо, коремът ми се е подул, какво да правя? Попитах какво е яла. Ами с Кольо като си изпекли филийки, и нарязали една осолена сланинка с червен пиперец. Толкова било сладко… Коментарът е излишен.

– Защо, г-н професоре, всички вкусни неща са забранени?
– Аз не съм привърженик на крайностите, човек не бива да се лишава от нищо. Синът ми, който живее в Америка и вече има няколко научни титли, предлага компенсация на вкусотиите. Месото и някои продукти образуват много свободни радикали, които унищожават клетките в организма. Затова ако искате да хапнете една 200-грамова свинска пържола, непременно изяжте и гарнитура от 300 г пресни зеленчуци.

– Според вас българинът лаком ли е?
– Веднъж, когато работех в едно министерство, всички колеги отидохме на ресторант. Там ни поднесоха най-отвратителното нещо – голямо плато със шунка, луканка, кисело зеле, прясна салата, моркови. Все храни с абсолютно противоположен химичен и биологичен състав. Казах не сервитьора – няма да ги ям, дайте ми една супичка. Но колегите лапаха като луди. Можете ли да си представите каква каша се получаваше в стомасите им.

– Какво не бива да смесваме?
– Не ме разбирайте накриво. Не приемам крайността „разделно хранене”. Съпругата на един известен професор от НАТФИЗ един месец яла само телешко и получила жестока подагра. Грешка. Това е нелечимо заболяване със страхотни болки. Натрупват се кристали в ставите на човека.

– Значи диетите за отслабване разболяват?
– Точно така. След такава диета същата дама напълня два пъти повече. Въпросът с храненето е много сериозен.

– У нас вече има куп специалисти по диететика?
– Цинично е, че лечебните качества на храните не се изучават в нито едно висше медицинско училище! Лекарите не знаят кой хранителен продукт при какви заболявания може да бъде препоръчан. А имах пациентка, която се излекува от рак на дебелото черво с метастази, само с помощта на няколко лечебни храни. Обидно е, че ако попитате дори националния диетолог, ще премълча името на дамата, какви са лечебните качества на фасула или на зелето – тя не може да каже. Срамота!

Живял съм 10 години в САЩ. Там няма начин да станеш лекар, ако поне два семестъра не си изучавал хранителните продукти. С жена ми сме подредили 200 от тях, описвайки химическия и биологичния им състав. И какви болести могат да предотвратят или да лекуват. Вече 60 години в света съществува научно направление „Лечение чрез хранене”. Аз съм автор на книга на тази тема.

– След като имате толкова познания в областта на храненето, сигурно от нищо не боледувате, проф. Мермерски?
– Вече казах, че нямаше да ме има сега, ако не се придържах към лечебното хранене. Но мога да дам примери и с други хора, излекували се от заболявания, за които съвременната фармацевтика е безсилна. Да вземем високото кръвно налягане. Защо да се гълтат десетки видове хапчета, като чесънът, лимоните, канелата го нормализират.

 – Друго какво лекувате?
– Тежка форма на колит. Имам лекарство, което струва само 7,25 лв. – от зехтин, мед и 2 пакетчета медицинска дъвка. Да не говорим за прополиса! При кървене на венците, нищо не може да спаси човек. Най-малкото пък пастите за зъби, за които лъжат, че лекували. Но когато венците се намазват 2 пъти дневно в продължение на 5 дни с тинктура от прополис, край на мъките.

– Последно – кои храни да изхвърлим от трапезата?
– Нито една! А да намерим начин да ги обединяваме така, че те да не съдържат толкова много отрови за организма ни. Пак ще се върна но споменатия осцерозен колит – мои пациенти 18 години ходеха кръв в тоалетните. Вече са здрави. Или гангрената… Съвременната медицина реже крайници, аз не, дори когато човек е в крайната фаза.

Лечението е просто – с билка, която изсмуква гнойта. Имах случай на пациент, единият му крак беше отрязан. Другият беше станал лъскав и черен от гангрена. Предложих да го лекуваме и го спасих. Същото правя и с хора с алергии, смятани за нелечими.

Докторите само ги тъпчат с хапчета, които ги приспиват. Вижте, когато природата ни е създала, тя се е погрижила и за здравето ни. Ние сме длъжни да вземем от нея това, което пази живота и здравето ни.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.