Начало » Култура

Св. Стефан прощава на убийците си

Публикувано от:  на декември 27, 2013Няма коментари

св. СтефанДнес Светата ни църква чества паметта на първомъченик и архидякон Стефан. След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало и числото на вярващите растяло всеки ден.

Виждайки всичко това, юдейските началници започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки против апостолите. Те ги наказвали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Но въпреки тия гонения Христовото учение се разпространявало с голяма сила. Издръжката на християнските общини и разпределянето на материалните блага ставало чрез св. апостоли. Заети с проповядването на слово Божие, св. апостоли решили домакинските работи на християнското общество да възложат на 7 души, които да се грижат за раздаване на дажбите.

Избраните били наречени „дякони“ (служители). Пръв измежду седемте дякони бил Стефан – човек, изпълнен с вяра и Дух Светий. В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Това силно обезпокоило членовете на синедриона. Те встъпили в спор със Стефан, но не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи. Тогава го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи. Повикали Стефан в синедриона. Вместо да се защитава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Тези думи възбудили яростта на слушателите и сърцата им се изпълнили със злоба към него. А Стефан, изпълнен от Дух Светий, веднага прекъснал речта си, погледнал на небето към открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал: „Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!“Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го извели вън от града, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: „Господи Иисусе, приеми духа ми!“ След това коленичил и извикал с висок глас: „Господи, не зачитай им тоя грях!“ – и с тия думи починал.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което получил един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

standartnews.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.