Начало » Свят

Американски мошеник мамил яко родни ВИП-ове!

Публикувано от:  на декември 26, 2013Няма коментари

измамникАмериканският „инвеститор“ Алън Фредерик Уичтендал е мамил години наред българи и янки да купуват акции на компанията му „Ню Вижън Технолоджи“, докато не бе спипан от агенти на ФБР и изправен пред съд в САЩ, научи ексклузивно човекът на „ШОУ” в САЩ. След покупката си „акционерите“ не получавали нищо, а собственикът на фирмата си харчил парите на воля, най-вече за лични нужди. Манипулаторът ще трябва да отговаря по 16 официални федерални обвинения. Грозят го общо 75 години затвор.
Според съдебните документи, обвиняемият Алън Уичтендал започнал да „стимулира“ хората да купуват акции на неговата фирма, като разказвал на потенциалните си клиенти, че ще продава продукта си в България. Обяснявал още, че възнамерявал да построи електроцентрала у нас, както и да продава нови и употребявани трактори. Планирал да създаде и предприятие в Нигерия.

Първоначално 61-годишният Алън започнал да предлага в САЩ и в България „части“ от своята компания, както сам се изразява в съда, за около 3200 долара. Цената не се променя до 2012 година, когато изведнъж, явно според преценката му, неговата компания „Ню Вижън Технолоджи“ скача главоломно до 40 000 долара на акция. На хвърлената въдица са се уловили и заможни българи, твърдят от американските специални служби.

Обвиняемият създал и подвеждащ сайт, в който обяснявал, че в компанията са събрани близо 12 милиона долара от инвеститори. Американецът работил в тандем с друга своя сънародничка – Диана Стюард на 50 г. Тя също е подведена под съдебна отговорност за измислените проекти, в които уж трябвало да се инвестира. Двамата успели да примамят много български и американски лапнишарани, които се доверили на техните „бизнесиновации“. С щедри обещания и показен луксозен живот те измамили инвеститори, които внесли общо над 1 милион долара само за последните три години, в замяна на уж доходоносно начинание, което ще стане някога напред в бъдещето.

Колко точно са измамените в България, ФБР тепърва ще уточнява, но получилите „нищо срещу пари“ са десетки. Част от тях са доста популярни личности, според службите отвъд Океана, които се срамуват да си признаят, че са постъпили доста лекомислено и са преметнати от изпечен измамник.

Специалните служби на САЩ обаче продължават да разследват

кой е българската връзка

тъй като според тях е невъзможно американските Бони и Клайд да се спрат на родината ни без предварителни проучвания за нагласите на хората. Агентите очакват у нас в близко бъдеще да избухне грандиозен скандал и доста от изгорелите „инвеститори“ да разкажат одисеята си. Най-вероятно ще има и няколко ареста на хора с български имена, които са дирижирали „играта“ отвъд Океана. Двамата американски мошеници успели да разгърнат „мащабна“ дейност отвъд Океана в периода юли 2009 г. до септември 2012 г. Те направили свое представителство в България, за което работили и нашенци, и американски мениджъри. На официалния сайт на компанията „Ню Вижън Технолоджи“ всички те са представени със снимки и високопоставени титли от различни университети по света. По-голямата част от привлечените пари използвал лично Уичтендал за своите си разходи, като наблягал на показен луксозен живот – вечери в хай-ресторанти, скъпи коли и жилища и т.н. Все пак тандемът харчел пари и за поддържане на мита, че бизнесът е законен, като инвеститорите не получавали дори стотинка от внесеното като дивидент или под някаква друга форма. Американецът тенденциозно мамил българските и американските си „съдружници“, внесли своя капитал в дружеството, като манипулирал счетоводните отчети на фирмата. В тях той надувал изкуствено очакваните приходи. Алън Уичтендал не счел за необходимо дори да информира нашенците, с които работи, че

в миналото има две обвинения за измама

докато живеел в щата Флорида, което си е углавно престъпление по щатските закони.

Най-тежката заплаха за янкито с бялата якичка обаче е за пране на пари. Само за това се полагат 10 години затвор, които се сумират и с другите присъди по останалите обвинения. Глобата по това престъпление може да достигне до двойната сума по общото обвинение при произнасяне на крайната присъда. Само за измама по пощата се полагат 250 000 долара и 20 години затвор, още 250 000 долара е глобата за измами по телефона, както и 20 години лишаване от свобода. Най-голямата глоба, която Алън Уичтендал и Диана Стюард ще отнесат, е по 5 000 000 долара за измама с ценни книжа. За това се предвиждат и 20 години затвор. Американският „бизнесмен“ и партньорката му се признаха за виновни пред съда в областта Форд Смит в щата Арканзас по няколко обвинения, съобщи прокурорът по делото Конър Елдридж. Според неговите думи този случай и други като него ще се разследват с приоритет от службите на САЩ и ще бъдат гледани в съда, защото „трябва да се преследват тези, които мамят инвеститорите и си присвояват техните трудно спечелени пари чрез способи като измама и лъжа”.

Заплетеният случай е бил разследван от Федералното бюро за разследване на САЩ, пощенските служби , агенти по сигурността в Интернет, както и няколко още специални подразделения към различни организации отвъд Океана, научи още репортерът на „ШОУ”. Все още не е ясно доколко българските служби са наясно с развитието на случая и изобщо с набиращия сили да избухне скандал у нас.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.