Начало » Любопитно

Яко циганско лято чак до средата на ноември

Публикувано от:  на ноември 1, 2013 Няма коментари

времето, есен, слънцеНай-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите – между 17 и 22 градуса, съобщава синоптикът в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Красимир Стоев.Според него през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса, а в планинските райони – от минус 4 до 3 градуса. През първото десетдневие на ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, като понижение ще настъпи в края на периода.

Около 6-7 ноември облачността ще се увеличи, като на места ще превали дъжд. През второто и третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, като по-чувствително понижение ще настъпи в периода 16-20 ноември. Най-голяма вероятност за превалявания има около 14 ноември и през последните дни от периода. През първите дни от третото десетдневие валежи не се очакват и температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на периода ще превалява, предимно дъжд.

В края на месеца по високите западни полета и в Предбалкана ще има условия дъждът да преминава в сняг, прогнозира метеорологът. Според климатичната справка ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава.

Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и по-често вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени “циганско” или “сиромашко” лято. Астрономическата справка показва, че в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 01 минути, а залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, а залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня намалява на 9 часа и 18 минути.

 © blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.