Начало » Финанси

Максималната пенсия става 840 лв. от догодина

Публикувано от:  на октомври 21, 2013 Няма коментари

Максималната пенсия става 840 лв. от догодинаОт месец юли следващата година пенсиите ще се увеличат с 3 процента по “швейцарското правило”, което включва 50 процента от инфлацията и 50 на сто от средния осигурителен доход. Максималната пенсия ще бъде 840 лева също от юли. Това реши Надзорният съвет на НОИ с приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2014 година предвидените увеличения на пенсии и социални плащания не са с увеличаване на дефицита и не са за сметка на дефицита. На следващо място, според нас, това, което предлагаме с проекта на бюджет на ДОО за 2014 година – макар и малко, увеличаваме нивото на социална защита на българските граждани, обясни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Средният размер на пенсията ще бъде 307 лева. Обезщетението за гледане на дете до 2 години ще бъде 340 лева. Толкова ще стане и минималната заплата през следващата година.

През следващата година няма да има промяна в правилата за пенсиониране за работниците от първа и втора категория. Така на практика жените, работещи първа категория труд ще могат да се пенсионират на 48-годишна възраст, ако са налице и всички останали изисквания това да се случи. За мъжете, работещи в тази категория пенсионната възраст ще бъде 53 години. Жените, втора категория през 2014 ще се пенсионират на 53 години, а мъжете – на 58

В бюджета на ДОО не е предвидена промяна в условията за пенсиониране на лицата от специалните ведомства. Въпреки това от НОИ са направили разчети във връзка с внесените в Народното събрание промени в законодателството. Ако отпадне условието за възраст за пенсиониране, ефектът би бил около 800 повече пенсионери или 2,7 милиона лева повече разходи, които са незначителни на фона на милиардите разходи за пенсии, коментира управителят на НОИ Бисер Петков. Ако се въведе възможност за гъвкаво пенсиониране ( в случаите когато недостига стаж и/или възраст), това ще струва допълнителни 35 милиона лева.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.