Начало » Свят

Сенатът отлага гласуването за Сирия

Публикувано от:  на септември 10, 2013Няма коментари

сенатАмериканският сенат отлага ключовото гласуване, което трябва да разреши удар по Сирия, за да може президентът Барак Обама публично да изложи аргументите си по въпроса. Гласуването беше насрочено за сряда.

Оказва се, че на срещата на Г 20 миналата седмица президентите Барак Обама и Владимир Путин са обсъждали предложението Сирия да предаде химическото си оръжие под международен контрол. В интервю за Си Ен Ен Обама определи руското предложение като „потенциално позитивно развитие” и отбеляза, че в случай, че то бъде реализирано, САЩ биха могли да отложат удара по Сирия.

Предложението към Дамаск да предаде химическите си оръжия под наблюдението на международната общност направи официално руския външен министър на среща със сирийския си колега. „Ако Сирия склони да постави химическия си арсенал под международен контрол, за да избегне военни удари, тогава незабавно започва работа в тази посока. Призоваваме режима в Сирия не само да разреши международния контрол, но и да унищожи химическите си оръжия”, посочи Сергей Лавров.

„Република Сирия приветства руската инициатива, като основен мотив на сирийското правителство са опасенията за живота на гражданите и сигурността на страната. Освен това вярваме в мъдростта на руската държава, която се опитва да предотврати американска агресия срещу нашия народ”, заяви от своя страна сирийският външен министър Уалид Муалем.

По-рано в Лондон, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че има един сценарий, Сирия да избегне нападението, но изрази съмнение, че режимът е готов да се раздели с химическия си арсенал. „Разбира се, Асад може да предаде всяка единица от химическите си арсенали на международната общност в следващата една седмица, но той най-вероятно няма да направи това”, посочи Кери.

В интервю за сутрешния блок на Си Би Ес Башар Асад отхвърли американските обвинения и предупреди Съединените щати, да са готови на всичко, ако нападнат Сирия. Въвличането на Америка в по-сериозен конфликт в Близкия изток среща съпротивата на близо 60 на сто от американските граждани.

Германският канцлер Германия Ангела Меркел изрази надеждата, че ще последват действия след предложението на Русия и то не се прави единствено, за да се спечели време. Меркел заяви също, че „Германия при никакви обстоятелства” няма да бъде част от евентуален военен удар.

Американският президент Барак Обама даде интервюта за шест телевизионни канала. Това е част от поетата от Белия дом инициатива за убеждаване на обществото, сенаторите и конгресмените за необходимост от военна акция в Сирия.

За NBC той призна, че не е уверен, че мнозинството от Конгреса ще застане зад предложението му за военна намеса и уточни, че все още не е решил какво ще направи, ако повечето от конгресмените гласуват “против”.

Интервютата на американския президент се появиха няколко часа след като стана ясно че Сирия е склонна да предаде контрола на запасите си от химическо оръжие. Според Обама това е положително развитие, но би трябвало да се видят повече действия по въпроса. Той допълни, че винаги е бил за политическо решаване на кризата в Сирия.

standartnews.com


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.