Начало » Новини

Продължава издирването на затрупаните миньори

Публикувано от:  на юли 17, 2013Няма коментари

Срутване в мина Ораново Между 25 и 30 души работят в екип на смени за спасяването на затрупаните миньори от рудник „Ораново“ в Симитли. Спасителните дейности са продължили цяла нощ. Все още няма никаква информация за двамата, които се водят в неизвестност, нито някой се наема да прогнозира, кога може да се стигне до тях.

При срутване в мината във вторник бяха затрупани четирима души, двама от които са починали. Близките на загиналите са уведомени, съобщи пред агенция „Фокус“ директорът на областната дирекция на МВР в Благоевград Георги Костов.

Спасители на смени близо 20 часа се опитват да разчистят тунела и да стигнат до затрупаните хора на над 300 метра.

„Огромният скален масив е паднал изненадващо от височина над 100 м. Изработката на галерията е по паспорт, а при подобно падане няма крепеж, който да не поддаде“, каза пред бТВ управителят на мината Валери Манев.

По думите му всичко било укрепено „по паспорт“, но изведнъж най-неочаквано се срутила голяма маса от огромна височина. Имало огромни скални късове и трудно можело да се достигне до затрупаните миньори.

Разчистването на земната маса се извършва на ръка.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов коментира, че след инцидентите от 2007 година, когато също загинаха миньори, нищо не се е променило. „В мината цари разруха и условията на труд са лоши. Над 160 предписания са направени от охраната на труда, но те очевидно не се спазват“, каза той.

По-рано стана ясно, че за последно от инспекцията по труда са проверявали мина „Ораново“ през юни тази година. Тогава са били констатирани нарушения по безопасните условия на труд и са дадени предписания.

Манев пък съобщи, че собственикът на мината се казва Красимир Христов. Той на място не е идвал, в течение е и помага с каквото може, обясни управителят.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че случаят в мина „Ораново“ няма да остане без последствия. Виновни има и те ще бъдат открити, каза Стойнев, цитиран от БНР.

Планира се на днешното си заседание правителството да обсъди възможността за подпомагане на семействата на миньорите, които загинаха в рудник Ораново. Във вторник социалният министър Хасан Адемов съобщи, че вече е наредил отпускането на еднократна помощ на семействата им от 325 лева, както и подпомагането им за погребенията на загиналите миньори.

standartnews.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.