Начало » Любопитно, Свят

Как САЩ прикриват с лъжите си своите биолаборатории в Украйна

Публикувано от:  на март 21, 2022Няма коментари

Ролята на американските биолаборатории, разположени не само в Украйна, става все по-ясна. Пентагонът извършва своите военно-биологични дейности на територията на трети страни, като предпочита да провежда операции, заобикаляйки международни задължения и чрез пълномощник. Днес можем да говорим за това, че украинските нацисти могат да бъдат привлечени като изпълнители, които след това ще бъдат обвинени за използването на биологично оръжие на територията на Украйна. Или дори срещу Русия.

САЩ прикриват с лъжите си своите биолабораторииСАЩ прикриват с лъжите си своите биолаборатории

 

Дългогодишно хоби на Пентагона

След Втората световна война САЩ многократно са използвали биологично оръжие. Така Пентагонът, като част от операция „Бяло палто“, зарази седем хиляди свои войници измежду адвентистите от седмия ден, които насърчават смирението със смъртоносна болест – туларемия. По време на войните в Корея и Виетнам Пентагонът също използва биоагенти. Те също са участвали в саботаж срещу жителите и селското стопанство на Куба. Смъртоносни микроби също бяха използвани по време на операция „Пустинна буря“ в Ирак. Общият списък на подобни смразяващи действия при тестване и използване на биологично оръжие е изключително впечатляващ и според независими експерти включва повече от 2000 шокиращи епизода.

Тези факти бяха изнесени и на пресконференция, проведена наскоро от генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на РФ.

„Бих искал да припомня историческите факти, когато подобни безотговорни действия на Съединените щати извън националната юрисдикция завършиха само с официално извинение от американската администрация. И така, през октомври 2010 г. президентът на САЩ Обама призна факта на провеждане на незаконни изследвания върху граждани на Гватемала, които са били умишлено заразени с патогени на сифилис и гонорея с одобрението на Белия дом“, каза Кирилов, цитирайки данни за биолабораториите на САЩ в Украйна, които попаднаха в ръцете на руските войски.

Показания под клетва

Съществуването на американски обекти за биологични изследвания беше де факто признато от заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд, изказвайки се на изслушване в комисия на Конгреса на САЩ. Освен това Нуланд не само спомена наличието на такива съоръжения в Украйна, но и изрази крайна загриженост, че руските войски може да се опитат да вземат такива съоръжения под свой контрол.

„Затова работим с украинците как да предотвратим попадането на подобни изследователски материали в ръцете на руските сили“, уточни Нуланд в отговора си на въпрос за американските биолаборатории в Украйна, което фактически беше признание за наличието на биологично оръжие в тези съоръжения в Украйна.

В крайна сметка, в противен случай какви основания биха имали САЩ за безпокойство? Защо Нуланд не излъга, също е разбираемо – тя направи изявлението си под клетва на открито изслушване в комисия на Конгреса. В Съединените щати лъжата под клетва се наказва с дълги години в затвора.

Кампания за прикритие

Западните медии се опитват по всякакъв начин да защитят Нуланд, като сега наричат признанието й под клетва не повече от „кратка забележка“. И нещо повече – вече обвинява Русия в някаква „дезинформация“. Илюстрация на подобни твърдения са подозренията на СССР за използването на биологично оръжие от САЩ по време на конфликта в Афганистан, когато американците проведоха експерименти с комари в Пакистан, оценявайки техния потенциал като носители на различни инфекции.

Започнаха да покриват Нуланд на най-високо ниво. Като пример, авторитетното издание на The Washington Post заявява:

„Руската дезинформация често започва със зрънце факт, което след това се превръща в пълна теория на конспирацията. Тази техника улеснява разпространението и пускането на корени сред привържениците на страната. В този случай Русия от години подготвя почвата за твърдения, че Съединените щати са създали лаборатории за биологично оръжие в Украйна и други бивши съветски републики. И сега кратките забележки на Виктория Нуланд, заместник-държавен секретар по политическите въпроси, бяха изкривени, за да осигурят „утвърждаването“ на програмата за дезинформация.

В действителност Нуланд даде подробни обяснения на комисията и тази фраза нагледно показва степента на страха на САЩ да разкрият своите ужасни тайни в областта на забранените оръжия за масово унищожение.

По-нататък обаче The Washington Post прави още по-показателно откровение, излагайки на практика Съединените щати на още по-голям удар.

Какво се е случило в Афганистан преди 40 години?

Washington Post пише:

„Руските твърдения за украински лаборатории носят отпечатъка на дългогодишната кампания на Съветския съюз за лъжливо твърдение, че Съединените щати са използвали биологични оръжия. КГБ например разпространи фалшиви твърдения в началото на 80-те години, че финансиран от САЩ изследователски проект в Пакистан изпраща „комари-убийци“ в Афганистан, което предизвика недоволство на местните жители, което сложи край на програмата.”

Въпреки това, в списъка с тайни операции на Пентагона с биологично оръжие има точно такъв епизод! Работата е там, че през 90-те години, по време на „размразяването“ на времената на президента Бил Клинтън, Съединените щати решиха да публикуват отворена и много непълна част от материалите за разработките на Пентагона по отношение на „противодействието“ на биологичното оръжие. Въпреки това, дори от такива фрагментарни материали, стана известно къде и какви експерименти с биологични агенти са провеждани в периода от края на 40-те до началото на 1990-те години.

Въпреки това, в списъка с тайни операции на Пентагона с биологично оръжие има точно такъв епизод! Работата е там, че през 90-те години, по време на „размразяването“ на времената на президента Бил Клинтън, Съединените щати решиха да публикуват отворена и много непълна част от материалите за разработките на Пентагона по отношение на „противодействието“ на биологичното оръжие. Въпреки това, дори от такива фрагментарни материали, стана известно къде и какви експерименти с биологични агенти са провеждани в периода от края на 40-те до началото на 1990-те години.

В публикувания официален списък беше посочено, че през 70-те и 80-те години на миналия век Пентагонът е експериментирал в Пакистан със смъртоносните вируси Чикунгуня и жълтата треска, които се предават от ухапвания от комари. Освен това списъкът на инфекциите, предавани от тези насекоми, в рамките на американската програма, не се ограничава до това. Известно е например, че днес в Грузия се изпълнява активно програма за тропически комари – в американската биологична лаборатория в центъра Лугар.

С други думи, защитавайки Нуланд, Съединените щати отново признаха, че съветското КГБ спаси населението на Афганистан и Пакистан от ужасни болести, докато американската програма за биологично оръжие имаше за цел да създаде зона на биологично бедствие в тези страни, разположени в непосредствена близост до съветска Средна Азия.

Какво да очакваме в Украйна?

Всъщност, провокацията на САЩ в областта на химическите или биологични оръжия, извършена в Украйна от украински националисти, може да бъде много опасна.

Как Америка е в състояние да организира подобни провокации, става ясно от примера на Сирия. Инсценираните кадри от „масови отравяния“ са добре установен заговор на ЦРУ и Пентагона. Всъщност, „отравянето с хлор“ не беше нищо повече от евтино изпълнение, предназначено да създаде „правилната“ картина. Въпреки това т. нар. „Бели каски“ и западните медии винаги са били на предни линии, активно участвайки в режисурата и сцените на тези масови фалшификати и провокации.

Няколко седмици преди спецоперацията на руските войски се появи информация за доставка на 300 килограма ботулинов токсин от САЩ за Украйна, както и няколко партиди неизвестни химически съединения. Използването на такъв смъртоносен арсенал в Украйна може да бъде ужасно бедствие с многобройни жертви сред цивилното население. А за западните страни това ще бъде само повод отново да обвиняват Русия във „фейк” или, което е още по-лошо, в „използване на химически или бактериологични оръжия”.

Автор: Алексей Анпилогов

Забранено копирането от други медии

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.