Начало » Новини, Свят

Терористите от ИДИЛ убиват с българско оръжие, произведено във ВМЗ “Сопот” (Видео)

Публикувано от:  на декември 12, 2016 Няма коментари

„Аркус“ – АД, гр. Лясковец продава оръжие на ИДИЛ

„Аркус“ – АД, гр. Лясковец продава оръжие на ИДИЛ

Терористите от ИДИЛ убиват с българско оръжие, произведено във ВМЗ “Сопот” – това става ясно от разследването на Диляна Гайтанджиева, която е специален пратеник на в. “Труд” в Алепо.

122-милиметрови ракети ГРАД – тези ракети са едни от най-смъртоносните ракети, които биват изстрелвани по цивилното население на Алепо. Освен тях терористите от ИДИЛ са използвали и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ, а така също и български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия.

Фирмата която изнася оръжията е “Аркус” – АД, гр. Лясковец, а имената върху етикетите са на Иванов и Димитрова.

Ето и самия разказ на Диляна Гайтанджиева:

Ракета, изстреляна от бунтовниците в Източен Алепо, едва не уби екипа ни, докато снимахме сраженията в контролираната от сирийската армия част от града. Радостта ми от щастливата случайност от 50 м между нас и ракетата беше бързо изместена от чувството за гняв и ужас, когато разбрах, че оръжието е българско – една от стотиците ракети ГРАД, които ежедневно убиват десетки цивилни в Алепо.

Български ракети ГРАД, с които се стреля по цивилното население на Алепо

Български ракети ГРАД, с които се стреля по цивилното население на Алепо

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си. Екипът ни влезе в Стария град на Алепо, който в продължение на 5 г. беше под контрола на ислямистите от Ал Нусра. Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с Ал Кайда.

В една от изоставените къщи открихме таен склад за оръжие на джихадистите. На три метра под земята намерихме десетки сандъци със снаряди, на които като производител е посочен българският оръжеен завод ВМЗ-Сопот, и 122-милиметрови ракети ГРАД с произход България. Тези ракети с обсег на действие до няколко километра са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата “Аркус” – АД, гр. Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.

Освен този склад сирийската армия откри още 8 склада с оръжия, изоставени от бунтовниците. Според източници на вестника само в Стария град на Алепо са намерени 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.

Изоставени и складирани от терористите от ИДИЛ боеприпаси с ракети ГРАД

Изоставени и складирани от терористите от ИДИЛ боеприпаси с ракети ГРАД

Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още 2 г. За 5 г. война тук са загинали над 10 000 цивилни, а 100 000 са ранени само в Алепо. Част от жертвите са убити с българско оръжие.

=============

Накрая на статията, след разказа и видеото на Диляна Гайтанджиева, със съжаление мога да обобщя, че България подкрепя терористите от ИДИЛ, и с помощта на България биват убивани мирни жители не само в Алепо, но и в цяла Сирия.

А доказателствата – не могат да се скрият.

Вижте приложеното видео, и разказа на Диляна Гайтанджиева:

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.