Начало » Новини

Според Божидар Димитров Турция може да завземе български територии

Публикувано от:  на ноември 25, 2016 Няма коментари

Според Божидар Димитров Турция може да завземе български територииСпоред Божидар Димитров Турция може да завземе български територии ако Ердоган реши да ревизира Лозанския договор. Нашата страна ще бъде потърпевша във всички случаи, защото с договорът се определя границата между България и Турция. А освен това в последно време турският президент Ердоган нееднократно се изказа, че може да има претенции към нашата страна:

“Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали?” “Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях.”

Проф. Божидар Димитров коментира за Дарик новината, че Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор:

“С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказа от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган за мен, в светлината на изказванията му от последните няколко месеца, все повече си мисля, че губи реалността. Разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи – Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран.”

“Ако той предявява претенции към български територии, които са населени с етнически турци, то тези територии нямат пряка териториална връзка с Турция. Турско население има в Североизточна България – Търговище, Разград, Варна, Силистра, Русе и в Кърджалийски окръг. Ако той иска тези територии да ги присъедини към Република Турция, то задължително, за да има връзка с тях териториално, би трябвало да превземе и български области, в които няма турско население.”

Дали това ще стане реалност, предстои да разберем. Във всички случаи ни чакат трудни времена, дано това са само думи, лишени от смисъл. Ако Ердоган реши да предприеме действия, тогава България е заплашена от война.

Предстои да видим дали изказването на Божидар Димитров, че Турция може да завземе български територии ще се окаже вярно. Дано не!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.