Начало » Новини

В Ирак и Сирия стрелят и с българско оръжие

Публикувано от:  на октомври 12, 2014 Няма коментари

В Ирак и Сирия стрелят и с българско оръжие

В Ирак и Сирия стрелят и с българско оръжие

Ник Йенсен-Джоунс предупреждава, че подареното въоръжение на кюрдите може да попадне в „Ислямска държава”.

Най-големият източник на оръжия за „Ислямска държава“ е плячката от бойното поле. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за изследвания на въоръжението“ Ник Йенсен-Джоунс в интервю за БНР.

„Разбира се, че има български оръжия в Сирия и Ирак – български амуниции калибър 76,2х39, 76,2х54Р, български гранатомети 82 мм, български противотанкови оръжия РПГ-7 , ограничени количества българско леко стрелково оръжие – автомати и картечници, но обикновено те са старо производство и е много трудно да се каже дали те са били внесени скоро в страната или преди десетилетия”, уточни експертът.

Според него, особено показателно е дезертьорството на войници от иракската армия при първото нахлуване на джихадистите в Ирак. Тогава военните изоставиха своето въоръжение и то попадна в ръцете на „Ислямска държава“. Преди това те заграбиха много оръжие сирийските правителствени сили и от други по-умерени групировки от опозицията в Сирия, добави той.

Експертът обясни и как джихадистите си набавят муниции за откраднатото оръжие:
“Процесът е почти същият. Разбира се, в допълнение на плячкосаното оръжие, те си набавят боеприпаси на черния пазар и чрез трафик през границите на съседните държави. Има обвинения, че „Ислямска държава” е получавала подкрепа от някои племена в Ирак най-вече с тежки картечници и самоделни взривни устройства. Но за това няма още конкретни доказателства”.

В началото на Сирийския конфликт, преди оформянето на „Ислямска държава“ като групировката, която познаваме днес, много от сирийските бунтовнически групи успяваха да си набавят оръжие от съседните Ливан и Турция.

С продължение на времето обаче, когато Ислямска държава се утвърди, основният оръжеен източник станаха Сирия и Ирак. Много от тези доставки, ние наричаме „търговия на мравките“, защото малки количества оръжие се пренасят пеша или с леки автомобили през границата от дребни трафиканти. Представата за масов приток на незаконно оръжие от целия свят към Сирия, всъщност до голяма степен е мит. Повечето от трафика се осъществява от индивидуални контрабандисти и привърженици на “Ислямска държава”, каза накрая оръжейният експерт.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.