Начало » Свят

Путин: Западът си прави експерименти в Украйна като с опитни мишки

Публикувано от:  на март 4, 2014Няма коментари

Путин: Западът си прави експерименти в Украйна като с опитни мишки

Президентът на Русия Владимир Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта, като заяви, че парламентът на Украйна е отчасти легитимен, а изпълняващ длъжността президент на страната няма. БЛИЦ вече информира за основните акценти от пресконференцията на руския президент. Ето и още подробности.

„Оценката за това, което се случва в Киев, в Украйна като цяло – оценката може да бъде само една – това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта”, каза руският президент пред журналисти.

„Дали тези власти са легитимни? Парламентът – отчасти да, всичко останало – не. Тук не може да се говори за легитимност на изпълняващия длъжността президент“, каза Путин.

Той заяви, че разбира хората на площадите в Украйна, понеже те са искали кардинални промени в страната си и призова Киев да приеме нова конституция с гласуване на референдум.

„Най-малкото разбирам хората на Майдан, които и до сега изискват не някакви фасадни ремонти, а кардинални промени. Незаконното забогатяване и разслояването на обществото са проблеми, които имат остър характер и в Русия, но в Украйна те са много по-силни, по-лоши, умножени на квадрат и на куб”.

Според Путин Украйна трябва да приеме нова конституция и да я подложи на гласуване на референдум. По този начин всички граждани на Украйна ще се почувстват съпричастни към процеса по формирането на основните принципи на държавното устройство, подчерта Путин.

Той допълни, че Русия няма да признае резултатите от президентските избори в Украйна, ако те бъдат проведени в настоящата атмосфера, която според него е атмосфера на сплашване и страх.

Освен това руският президент предупреди, че настоящата ситуация в Украйна благоприятства идването на власт на националистите,
Путин обясни, че при настоящите обстоятелства в страната всеки може да бъде издигнат на власт. В тази връзка той посочи, че „съществува опасност” в управлението на страната да влязат „националисти и полуфашистки елементи”.

Във връзка с кризата в Украйна Путин заяви, че Западът е превърнал политическия живот на Украйна във фарс. Той подчерта, че прекратяването на процеса по европейската интеграция на Киев от режима на Виктор Янукович е бил само претекст за Запада да подкрепи опозиционните сили в борбата за властта.

Путин отбеляза, че в това няма нищо необичайно, но е можело да доведе до анархия, преврат и въоръжено завземане на властта и след това да потопи страната в хаос, в който така или иначе страната се намира в момента. „Нашите западни партньори причиняват това на Украйна не за първи път. Политическият живот в Украйна се превърната във фарс”, заяви той. „Понякога имам чувството, че някъде там седят лаборанти, които сякаш наблюдават опитни мишки и провеждат експерименти, без да знаят какви ще са последствията”, отбеляза Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви, че западните сили молят Русия за съвместна работа в помощ на Украйна и не изключи формирането на международна контактна група за урегулиране на ситуацията там.
„Ние сме готови за предоставянето на други траншове финансова помощ, но нашите западни партньори ни молят да не правим това, а да работим заедно в рамките на МВФ.

Като цяло е възможно създаването на международна контактна група за урегулиране на ситуацията в Украйна, скоро ще се срещна с министъра на външните работи на Германия, Франк-Валтер Щанмайер и ще обсъдим този въпрос”, заяви Путин.
Той призова за хуманитарно отношение към служителите на „Беркут” и призова правозащитните организации да обърнат внимание на ранените служители на разформированите украински специални части.
„У нас по време на война хранят и лекуват пленниците, а тях са престанали не само да ги лекуват, но и да хранят”, заяви Путин.

Руският президент подчерта, че няма необходимост от изпращане на руски войски в Украйна, а Русия не разглежда възможността за присъединяване на Крим, но също така Москва няма да бездейства при насилие над рускоезичното население.
„Все още няма необходимост от изпращане на руски войски в Украйна, но съществува такава възможност. Ние не претендираме да диктуваме нещо на някого, но разбира се, няма да останем безучастни, ако видим, че започват да преследват рускоезичното население”, заяви Путин.

На въпрос от журналист дали се разглежда въпросът за присъединяване на Крим, Путин отговори: „Не, не се разглежда. Изобщо мисля, че само гражданите, живеещи на тази или друга територия, в условията на свободна воля, в условия на сигурност, могат и трябва да определят своето бъдеще”, добави той.

Путин също така обърна внимание, че формированията, които са блокирали частите на украинската армия в Крим не принадлежат към въоръжените сили на Русия

„Това са местни сили за самоотбрана”,той. На въпрос защо техните униформи приличат на руски военни, руският президент отговори:
„Обърнете се към който и да е магазин в който се продават униформи, приличащи на униформите на руската армия”
Владимир Путин заяви, че бившият украински президент Виктор Янукович е в добро здравословно състояние, като добави , че Янукович не е имал шанс за преизбиране като президент и на практика е сдал властта на 21 февруари.

По време на днешна пресконференция Путин посочи, че се е видял с Янукович преди два дни. „Той е жив и здрав”, посочи руският държавен глава, като по този начин отхвърли твърденията, че бившият украински президент има здравословни проблеми.
„Бих искал да разбера защо се стигна до тук, той сдаде цялата власт и смятам, и съм му казвал , че той няма никакви шансове за преизбиране. И всички са съгласни с това- всички мои колеги, с които съм разговарял. Защо е било нужно да се занимава с незаконни, антиконституционни действия и да хвърля страната в хаос?

Янукович по посредничеството на трима министри на външните работи от европейски страни- Полша, Германия и Франция, в присъствието на моя представител Владимир Лукин, подписа с опозицията тогава, на 21 февруари, споразумение с което на практика предаде властта си”, заяви Путин.

Ако Юлия Тимошенко пожелае да дойде в Русия, то руската страна няма да възпрепятства нейното идване, обяви още Владимир Путин.
„Аз като председател на правителството на Русия съм работил с Тимошенко, яздил съм с нея, тя е идвала в Русия, имаше различни ситуации, свързани с осъществяването на съвместните дейности по ръководенето на икономиката на нашите страни. Имаше спорове и договорки, но като цяло работата беше конструктивна. Ако тя иска да дойде в Русия- нека дойде, но сега тя не е премиер, в като каква ще дойде? Аз лично не възнамерявам да й преча”, заяви Путин.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.